28 december 48e editie Oudejaarswedstrijd bij DOS’37

VRIEZENVEEN - Zaterdag 28 december 2019 spelen de jeugdleiders en het JO19-1 elftal van DOS’37 hun traditionele oudejaarswedstrijd op het sportpark Het Midden te Vriezenveen. Voor vele (oud-)leden is dit evenement altijd een mooie afsluiter van het oude jaar en is er in het eigen clubhuis een gezellige derde helft, met een natje en een droogje. Deze ‘traditional’ wordt in 2019 alweer voor de 48e keer gespeeld! In 1972 namen de jeugdleiders het initiatief om een wedstrijd te spelen op oudejaarsdag tegen het A1-elftal (tegenwoordig genaamd het JO19-1 team). De uitnodiging werd destijds met enige aarzeling aanvaard, daar men totaal geen tegenstand verwachtte en het daardoor een oninteressante wedstrijd zou worden.  Dit pakte echter heel anders uit, de jeugdleiders stonden 10 minuten voor tijd met 1-4 voor; aangezien in 1972 de kantine gesloten was en er geen krat bier op het spel stond, stonden de jeugdleiders het A1-team nog 3 goals toe, waarbij dus de allereerste oudejaarswedstrijd bij DOS’37 in een 4-4 gelijkspel eindigde.

Scheidsrechter Steven Vos en organisator Marcel Braamhaar

 

De organisatie rondom deze wedstrijd werd meteen overgenomen door het toenmalige jeugdbestuur en werd met name in de jaren ‘80 en ‘90 zeer ludiek opgepakt door beide teams. De laatste jaren nam de interesse in deze oudejaarswedstrijd wat af, maar enkele oudere leden lieten doorschemeren dat tradities in ere gehouden dienen te worden. Met name dankzij Marcel Braamhaar i.s.m. de nieuwe jeugdcommissie, de supportersvereniging en kantinebaas Jan Aalderink van DOS’37, kan de 48e editie toch plaatsvinden.

In de loop der jaren kwamen zowel de jeugdspelers als de jeugdleiders meestal verkleed op het sportpark;  zo waren de spelers ooit uitgedost als hooligans en werden zij door het dorp rondgereden in een grote mobiele gevangenenkooi.

Bijzonder was ook het jaar 1985 waarbij de jeugdleiders op een hele grote tandem,  door het dorp fietsten/liepen, verkleed als sinterklaas en zwarte pieten, die “de boot naar Spanje gemist” hadden.

Het A1-elftal verkleedde zich in 1990 ooit als smurfen en eerder ook al eens als brandweerlieden en men wist destijds de plaatselijke brandweer zover te krijgen, om zelfs gebruikt te maken van hun brandweerauto, om zo op oudejaarsdag enkele brandjes te blussen op sportpark Het Midden.

Legendarisch waren de rondritten van het leidersteam in grote juryvrachtwagens door Vriezenveen. De gedachte achter de rondritten door Vriezenveen op oudejaarsdag voorafgaand aan de wedstrijd, was om met name de oudere leden en -supporters in de oude bouw een borrel aan te bieden. Het leverde meestal spectaculaire beelden op in de Vriezenveense straten, maar ook lange files van ongeduldige automobilisten, maar de plaatselijke Hermandad reed vaak mee in de optocht, in één of twee politieauto’s, om alles in goede banen te leiden.

Dit alles is vandaag de dag niet meer te realiseren door de vele regelgevingen en vergunningen die er nu aan te pas dienen te komen. Traditie was ook dat beide teams spandoeken en vaantjes maakten voor de oudejaarswedstrijd en men was derhalve al weken van tevoren met de wedstrijd bezig. Vlak voor de aftrap boden de aanvoerders elkaar dan de eigengemaakte, uit de kluiten gewassen wedstrijdvaantjes aan, waarvan er één ooit bestond uit verschillend aan elkaar geprepareerde damesslips.

De wedstrijd werd in de afgelopen jaren onder verschillende weersomstandigheden gespeeld; zo werd het ooit één groot waterballet op een trapveldje bij de schaatsvijver, speelde men in een dik pak sneeuw op het veld bij de sporthal, moest er noodgedwongen worden uitgeweken naar het kunstgrasveld van de korfbal en zelfs sporthal De Stamper bracht een keer uitkomst, om toch maar te kunnen voetballen. Na afloop is het jarenlang traditie geweest dat alle deelnemers een karbonade kregen aangeboden en  in de jaren 90 besloot de kantinebaas er nog meer jus aan te geven en konden alle mensen in de kantine genieten van een stamppotbuffet met speklappen en spareribs..., nostalgisch! Sinds jaren staat de  supportersvereniging van DOS’37 in de rust van de wedstrijd in de kantine klaar voor alle aanwezigen en voorziet alle toeschouwers traditiegetrouw van een warm broodje worst.

De wedstrijd werd in de beginjaren geleid door verschillende clubscheidsrechters of door jeugdleiders. Sinds 1983 echter staat deze oudejaarswedstrijd bij DOS’37 onder de bezielende leiding van de nu bijna 67-jarige scheidsrechter Steven Vos uit Vroomshoop. Ook in 2019 zal Steven weer van de partij zijn en fluit hij alweer voor de 37e keer op Het Midden. Steven Vos is dan ook niet meer weg te denken bij deze mooie traditional en hij liet al doorschemeren om bij gezondheid de 40 graag te willen vol maken!

De laatste jaren is het fenomeen ‘carbidschieten’ op de laatste dag van het jaar, enorm in populariteit onder de jongeren toegenomen en wordt het steeds moeilijker om deze wedstrijd op oudejaarsdag te organiseren. Daarom is dan ook besloten om de traditionele oudejaarswedstrijd van DOS’37 te verschuiven naar bijvoorbeeld de laatste zaterdag van het jaar. We gaan het in 2019 beleven!

Net als in 2017 (3-2), wist het JO19-1 team ook in 2018 te winnen van de kaderleden, zij het wel enigszins afgetekend, 4-0! Het JO19-1 team pakte in 47 edities vijftien overwinningen. De jeugdleiders wisten in totaal 22 keer deze klassieker te winnen. Acht ontmoetingen bleven onbeslist en twee keer ging de wedstrijd om bepaalde redenen niet door.

Teamfoto uit 2018 van alle deelnemers gemaakt net zoals de andere foto's door Jeroen Tempert