Vroomshoop krijgt een hele triatlon

VROOMSHOOP -  De eerste hele triatlon ooit in Vroomshoop gaat door als er minimaal twintig aanmeldingen zijn. Dat is zo gedaan omdat er extra kosten worden gemaakt om de hele triatlon te organiseren en omdat er extra vrijwilligers nodig zijn.
Voorzitter Mark Jesse vertelt over het waarom van een hele triatlon: "Als organisatie hebben we gekeken naar wat we graag willen. Daar zijn een aantal ambities uit te voorschijn gekomen, waaronder het organiseren van een halve triatlon. Dat was een moeilijke uitdaging, maar we hebben het nu twee keer gedaan en dan komt de volgende uitdaging voorbij, de hele triatlon. 

Dan heb je het hele pakket aan afstanden. We zijn gaan zoeken naar wat voor parcours we uit gaan zetten. We zijn best wel aan het puzzelen geweest. We hebben met de gemeente gesproken, want je zit ook met afgesloten wegen en verkeersregelaars, maar op een gegeven moment dachten we van dit is haalbaar. Dit kunnen we organiseren.''

Op 5 september gaat het gebeuren. "Er is gekozen voor een parcours dat grotendeels buiten het bestaande parcours valt'', zegt Jesse. Het zwemmen gebeurt in open water in het kanaal. De start is vanaf de Puntbrug en dan gaat het richting Fortwijk en weer terug.
Het fietsparcours behelst een ronde van zo'n 30 kilometer in het buitengebied. Het loopparcours gaat zo'n 18 kilometer door het buitengebied gevolgd door een aantal ronden door het dorp.

De start van de hele triatlon is om 7.00 uur, dat staat al vast. De limiet die gesteld gaat worden, de maximale tijd om binnen te komen, moet nog worden ingevuld. "Het is net als met de Elfstedentocht. We moeten ergens een grens trekken'', zegt Jesse. "Dat gaan we nog uitzoeken. Ergens tussen de 11 en 14 uur zal de limiet zijn.''

Een hele triatlon is vrij uniek in Nederland, weet Jesse. "Je kunt het aantal georganiseerde hele triatlons op één hand tellen. Denk aan de Challenge Almere-Amsterdam, de Gelreman in Arnhem en de Frysman in Friesland. De reacties die we krijgen zijn heel positief. Drie Vroomshopers hebben al gezegd dat ze zich er op gaan voorbereiden. Ze zijn al met begonnen met de training. En bij de gemeente zijn ze ook enthousiast.''

Het nieuwe parcours voor de hele triatlon wordt ook gebruikt voor de halve triatlon, dus ook daar: zwemmen in open water, een ander fietsparcours dan vorige jaren én de afronding van de wedstrijd op het gezellige loopparcours door het dorp.

 

Bron: hardloopnieuws.nl/ en die hebben het kennelijk weer via een artikel van De Koerier