Weekend caleidoscoop prestatiesporten in Twenterand

De Twenterander wil aandacht besteden aan de prestaties van de diverse teams van sportverenigingen binnen de gemeente Twenterand. Indien wij voor maandagmorgen 12.00 uur een kort verslag van een wedstrijd van het eerste team ontvangen zullen we er zeker in deze rubriek aandacht aan besteden. De redactie behoudt zich echter het recht voor, indien daar aanleiding voor is, aanpassingen in de aangereikte verslagen te maken.

 

EUROSPED 

Eurosped - Alterno  3-0   (25,17 25-18, 25-14)

VROOMSHOOP – Dat Eurosped zou winnen van Alterno uit Apeldoorn was niet echt verrassend, het werd dan ook een snelle en eenvoudige 3-0 overwinning in de goed gevulde sporthal van Het Punt. Naaste belager Sliedrecht Sport won van Set Up'65 en dat houdt in dat de koppositie in de dames eredivisie volleybal nog steeds in handen is van Team Eurosped, maar ook dat Sliedrecht dus goed blijft volgen.

De ploeg van trainer Jan Berendsen heeft de zaakjes goed op orde en voelt zich kennelijk thuis in en rond de sporthal in Vroomshoop. Natuurlijk was van te voren wel ingeschat dat Alterno geen einde zou maken aan de zegereeks van Europed, maar je moet het natuurlijk altijd nog wel even doen. Dat deden de Vroomshoopse dames en zij gaven Alterno geen moment het idee dat er ook maar iets te halen viel in Vroomshoop.  

                    Jolien Knollema

Eline Timmerman en Jolien Knollema zorgden deze wedstrijd ieder voor twaalf punten. Het seizoen is nu halverwege en Eurosped is nog steeds ongeslagen, maar Sliedrecht blijft goed volgen. Er valt dus nog niets over een mogelijk kampioenschap te zeggen, want ook als Eurosped de tweede helft van het seizoen ongeslagen blijft, volgt namelijk nog de finalepoule en de winnaar van deze poule pakt uiteindelijk de titel. Dat de strijd gaat tussen Team Eurosped en Sliedrecht Sport, lijkt inmiddels wel duidelijk, want het krachtsverschil met de andere ploegen is best groot. Het is echter mooi meegenomen om als koploper aan deze playoffs te beginnen, dat dan weer wel. Deze stand geeft veel vertrouwen voor de tweede helft van het seizoen inclusief deze playoffs en wat zou het mooi zijn als er in 2020 een kampioenschap dames volleybal eredivisie te vieren valt in Vroomshoop.

Het zit er zo maar in.

 

VRIVO

Saasveldia - VRIVO DS1   2-3   (20-25, 16-25, 25-20, 25-10, 5-15) 

SCH - VRIVO HS1             1-3   (25-27, 23-25, 26-28, 25-17)

Verslagen Sjaak de Koning

SAASVELD - De entourage was niet echt aansprekend. Een klein, laag en leeg zaaltje (3 toeschouwers en 2 tellers) en een gladde vloer. En hekkensluiter Saasveldia, die dit seizoen nog niet echt veel punten had gehaald, was op het oog ook geen uitdaging. De stroefheid, waarmee de 1e set door Vrivo werd begonnen, was een teken aan de wand. Op het moment, dat het er op aan kwam, was Vrivo echter wel bij de les. 19 – 17 werd het vlot omgebogen tot 20 – 25 en ondanks de 7 foute serves in de 2e set werd het van 12 – 13 ook heel snel 16 – 25. Er leek geen vuiltje aan de lucht, maar Saasveldia rook bloed. Vrivo kwam opnieuw aan het begin van de set niet in haar ritme en wist het nu ook niet meer om te buigen. Alleen Jill Berkhof (zie foto) bleef heel goed spelen, de rest gleed op een pijnlijke manier af. 

De grote achterstand kon aan het eind niet meer worden goedgemaakt (25 – 20). En de beer was los in Saasveld. De thuisploeg had de setwinst met gejuich begroet en geloofde er helemaal in. Een set gepakt tegen de koploper! En die koploper viel in de 4e set nog verder terug. Maar dat was meer de verdienste van Saasveldia, dat de druk enorm opvoerde en zelf de zaak goed dicht timmerde. Weinig topploegen en middenmoters in de 1e klasse speelden dit jaar beter dan deze ploeg op de laatste plaats. Het resulteerde in een 25 – 10 (!) nederlaag voor Vrivo. Een nog grotere afgang dreigde, maar Saasveldia was leeg. Er lukte ineens weinig meer en Vrivo haalde de 5e set in minder dan 10 minuten binnen: 5 – 15. Het verlies van concurrent Set Up’65 bracht op de meeste Vrivo-gezichten geen blijdschap. Het verschil had groter moeten worden, er werden pijnlijke punten verloren. 

 

HELLENDOORN - De uitwedstrijd van Vrivo tegen SVH in Hellendoorn zou vrijdag om 19:00 uur beginnen, dus dat was haasten geblazen. Zeker voor de mensen, die op vrijdag gewoon tot vijf uur werken! Men was ruim op tijd voor de wedstrijd. Maar even voor zeven uur stonden er nog altijd hockeyers op de vloer. Dus de wedstrijd kon pas veel later beginnen. Men kan zich afvragen, waarom een wedstrijd dan zo vroeg gepland wordt!

Vrivo HS 1 draait nog altijd goed mee in de competitie, maar het spel is vaak slordig en soms zelfs chaotisch. Ook nu weer. De ballen buiten waren snel en lastig te verwerken. En ook verdedigend rammelde het nog wel eens. Maar op mid liep het wel lekker. Vooral Wout Smelt en Berthil Jansen scoorden veel. De spelverdeler van de tegenpartij was niet alleen goed bezig met het uit elkaar trekken van het blok van Vrivo, maar hij verdiende ook de sportiviteitsprijs. Bij 24 – 23 in de 1e set gaf hij zelf touché aan, terwijl de scheidsrechter het niet gezien had en al uit wilde geven. Vrivo profiteerde van het feit, dat de set bij 24 – 24 gewoon doorging en haalde deze met 25 – 27 binnen. Het bleef spannend en wisselend, maar Vrivo kwam met 3 – 0 voor door ook de volgende sets met 2 punten verschil te winnen (23 – 25 en 26 – 28). De laatste set was voor SVH. De opslag van Vrivo was al niet goed geweest, maar ging nu te vaak mis. Met 25 – 17 haalde SVH een verdiend competitiepunt binnen.

 

VZ&PZ

HZPC - VZ&PC   13-4

VZ&PC - De Walvisch   9-7  

Verslag Bertus Aman volgt

Na de verrassende zege op nummer twee De Robben, hadden de heren van VZ&PC bij de koploper weinig in te brengen. "Voor rust was het allemaal veel te slap, kregen we veel te makkelijk doelpunten tegen", meende coach Bertus Aman. Daarna kwam VZ&PC beter in de wedstrijd, maar was de uitblinkende keeper van HZPC een grote sta-in-de-weg.

De vrouwen van VZ&PC hadden alle moeite de nummer voorlaatst van zich af te houden. De gasten schoten aanvankelijk met scherp (0-3) en in het vervolg ging VZ&PC te slordig om met de kansen, vooral in overtal. Toch kon het kwalitatief betere VZ&PC het duel nog kantelen.

Bron: Tubantia

 

TOP

TOP - DTS   16-22 (7-11)

Verslag Merijn Van Der Schee

VROOMSHOOP - Na de ruime nederlaag tegen Emmeloord stond er voor TOP wederom een thuiswedstrijd op het programma. DTS was afgelopen zaterdag de tegenstander. Deze ploeg is in de zaal nog ongelslagen, dus stond er een lastige opgave te wachten voor de toppers. De wedstrijd stond onder leiding van dhr. Hiemstra.

TOP begon de eerste helft slap, DTS was feller en schoot in de aanval met scherp. Het verschil liep al snel op naar 4 doelpunten. TOP had ondertussen een time out genomen wat zorgde voor meer scherpte. TOP kon echter niet dichterbij DTS komen waardoor beiden ploegen gingen rusten met een 7-11 tussenstand.

Na de rust kreeg DTS door het goede verdedigen van TOP meer moeite met scoren. TOP sloop richting DTS en bij 14-15 leek de ploeg uit Vroomshoop langszij te kunnen komen. TOP kreeg enkele goede kansen op de gelijkmaker, maar verzilverde deze niet. De scheidsrechter liet het duel tot op zekere hoogte erg fysiek worden wat in het voordeel was voor DTS. TOP verloor de focus en DTS maakte hier maximaal gebruik van door in de slotfase meerde malen simpel te scoren. De scheidsrechter floot af bij een 16-22 stand.

Voor TOP is dit de 3de nederlaag op rij. Ondanks dat in fases het spel beter was dan de tegenstander zal er vooral gewerkt moeten worden aan de slechte fases. 

 

SDO

Blauw Zwart - SDO   18-19 (8-9

WIERDEN - Afgelopen zaterdag troffen Blauw Zwart 1 en SDO 1 elkaar in Wierden. Een ouderwetse streekderby, die afgelopen seizoenen veelvuldig op het programma stond. Deze confrontaties leverden veel passie en strijd op met wisselende uitslagen. Voor SDO stond er vandaag veel op het spel. De Westerhaarse ploeg stond bij aanvang van de wedstrijd bovenaan de ranglijst, en wilde deze koppositie graag behouden en verstevigen. Blauw Zwart, gecoacht door oud SDO-trainer/coach Marco Groothuis, kon bij winst op gelijke hoogte komen met de Oranjehemden.

Het vele publiek dat afgekomen was op deze derby, zag SDO uit de startblokken schieten. De ploeg van Vincent Weghs pakte een snelle voorsprong van 0-2. Na de vakwisseling wist ook Blauw Zwart de korf voor het eerst te vinden, gevolgd door opnieuw een doelpunt aan de kant van de SDO’ers, 1-3. Daarna walsten de Oranjehemden een periode lang over de thuisploeg heen, en sloeg een gat naar 1-6. Blauw Zwart bleef het antwoord schuldig, en vroeg een time-out aan. Dit leek effect te hebben, want er volgden twee doelpunten aan de kant van de thuisploeg, 3-6. Juist op het moment dat het geloof terug leek bij de Wierdenaren, wist SDO weer tot scoren te komen, 3-7. Er leek niks aan de hand voor de O&O/REAS-formatie. Maar daarna veranderde het spelbeeld compleet, en wist Blauw Zwart het gat de verkleinen. Na de eerste 30 minuten floot de arbiter bij een 8-9 stand af voor de rust.

Na rust was het niet SDO dat uit de startblokken knalde, maar juist de thuisploeg. Met drie opeenvolgende treffers boog men de achterstand om in een voorsprong, 11-9. SDO liet zich niet van de wijs brengen en kwam vrij snel weer op gelijke hoogte, 11-11. En ook de Westerhaarders gingen erop en erover, want opnieuw viel de bal door het mandje, 11-12. In de daaropvolgende aanval maakte Blauw Zwart gelijk, 12-12. En zo ging het een tijdlang door. SDO pakte steeds weer de voorsprong van een doelpunt, maar Blauw Zwart wist iedere keer weer op gelijke hoogte te komen. Een aantal minuten voor het einde gaf het scorebord een 16-16 tussenstand aan. Dit duel kon dus nog alle kanten op. Maar juist op dat moment schakelde SDO een tandje bij. De Westerhaarders wisten drie keer op rij tot scoren te komen, en sloegen dus zo een gat naar 16-19. Toch was de wedstrijd niet gespeeld. Blauw Zwart kroop in de slotminuten weer dichterbij, het werd 18-19. In de absolute slotfase kreeg de thuisploeg nog kansen op gelijke hoogte te komen, en kregen de bezoekers een aantal mogelijkheden om de wedstrijd te beslissen, maar gescoord werd er niet meer. 

 

AMICITIA

Amicitia - OWK   21-23 (9-8)

VRIEZENVEEN - Een in alle opzichten strijdbaar Amicitia trad afgelopen zaterdag aan tegen OWK uit het Groningse Oostwold. De Toyota Drent formatie toonde vanaf het startsignaal daadkracht in het streven naar de eerste wedstrijdpunten in de Overgangsklasse. Na zes minuten spelen was er door de oranjekragen een mooie voorsprong opgebouwd (6-3). Het met volle druk verdedigende OWK repareerde die achterstand echter binnen het kwartier (6-6). Amicitia miste daarna een strafworp, maar kwam even later toch weer op voorsprong (7-6). Kort voor rust ontstond er een klein Vriezenveens voordeel in de score (9-7), terwijl OWK het verschil minimaliseerde. Ruststand 9-8.

Coach Patrick Hage gaf zijn spelers in de rust een compliment voor hun instelling. Zij moesten zichzelf nog meer belonen door het beter afronden van de kansen. Passfouten voorkomen en meer rust in het spel brengen waren de voornaamste aandachtspunten.
Hoe zeer beide ploegen aan elkaar gewaagd zijn bleek in de tweede helft. OWK produceerde meteen na de herstart de gelijkmaker. Er werd vervolgens om en om gescoord en na negen minuten was de stand weer in evenwicht (12-12). Een verbeten strijdend Amicitia lukte het om drie treffers op rij te maken en daarmee een gat te slaan (15-12). Maar die opleving bleek van korte duur, want halverwege de tweede helft was het OWK dat het initiatief en de leiding had overgenomen (16-18). Amicitia probeerde met diverse spelerswissels het spel nog te beïnvloeden. En dat lukte want kort voor tijd scoorde het de 21-22. Maar OWK bepaalde de eindstand op 21-23 en nam de kostbare punten mee naar Groningen.

Witte van Moort

Witte van Moort - Damlust   12-8

 

WESTERHAAR -Tijdens de vijfde ronde stond het thuisduel met Damlust uit Gouda op het programma. Een degelijke ploeg met de sterke grootmeester Erno Prosman als blikvanger. Gezien de ranglijst konden de Westerhaarders een overwinning goed gebruiken teneinde afstand te nemen van de onderste plekken. Beide teams waren in hun sterkste opstelling verschenen waardoor een spannende wedstrijd in het verschiet lag.

De beide kopmannen werden aan elkaar gekoppeld. Zowel Andrey Kalmakov als Erno Prosman kwamen niet tot bijzondere kansen: remise. Ook de partij die Yuen Wong tegen Friso Fennema speelde werd vooral gekenmerkt door onderhuidse spanningen en eindigde onbeslist. Het bord van Marino Barkel stond wel in brand. Na een combinatieve afwikkeling leek Teun van de Krol goede winstkansen te hebben, maar Barkel hield zich nog net staande. Er waren verder ook remises voor Herman Hilberink (goede aanvalspartij tegen Richard Mooser) en Peter Hoopman (kreeg wel voordeel tegen Bjorn Winkel, maar niet genoeg).

Dat de eerste beslissing aan het bord van Jan van Dijk viel was niet zo verrassend, maar de richting waar deze uitslag opviel was zeker verrassend. Van Dijk provoceerde weer lustig maar Erik Hoogendoorn speelde positioneel sterk tegen. De Goudse speler combineerde ten koste van een schijf richting de vijandelijke damlijn en de dagen van Van Dijk leken geteld. Hoogendoorn stapelde vervolgens fout op fout: eerst verloor hij door onnauwkeurig manoeuvreren een tweede schijf waarna hij vervolgens zijn dam liet afnemen.

De Westerhaarders waren dus op voorsprong gekomen en het was alle hens aan dek om deze voorsprong vast te houden. Zo had Gerbrand Hessing na een aparte opening behoorlijk positioneel nadeel gekregen en moest hij alle registers opentrekken om zich de sterke Sven Winkel van het lijf te houden. Ondanks tijdnood lukte dat heel redelijk: remise. Ook remise was er voor Gil Salomé en Daaf Kasse, die elkaar in een strategische partij geen duimbreed toegaven.

Zowel Odin Mol als het team kwamen vervolgens heel goed weg. Na de opening had Mol gering nadeel opgelopen tegen Ben Provoost maar dit leek geen beletsel om de partij remise te houden. Na een lichtzinnige ruil van Mol wist Provoost echter schijfwinst af te dwingen. Het moddergooien van Mol werd echter beloond: Provoost miste een duidelijke winst en werd vervolgens tactisch verrast: remise. 10-8 en dus was er nog een punt nodig voor de zege. Het werden er zelfs twee. Bert Aalberts wist na een rustige opening gunstig klassiek op het bord te krijgen tegen de taaie André Venema. In dit klassiekje ging Venema de fout in waarna Aalberts schijf- en partijwinst afdwong. Met 12-8 kreeg de bepaald niet overtuigende overwinning nog een comfortabel karakter. Al met al een zeer belangrijke zege waarmee WvM zich nu op een gedeeld vijfde plaats terugvindt met vier andere ploegen. Daarmee kan er omhoog gekeken worden, al zullen de verrichtingen van de onderste ploegen voorlopig ook nog in de gaten gehouden worden.