Hoe deden de voetbalclubs uit Twenterand het?

De Twenterander plaatst de wedstrijdverslagen in principe zoals en zodra zij deze aangereikt krijgt vanuit de diverse clubs. Dus voor alle duidelijkheid de stukjes zijn geschreven door een vrijwilliger die betrokken is bij de club. Wij zijn blij met deze input, hoewel we beseffen dat de stukjes daardoor mogelijk wat gekleurd en niet geheel onbevooroordeeld geschreven kunnen zijn. Hoewel dat in de praktijk reuze meevalt.

De redactie behoudt zich echter het recht voor de aangeleverde wedstrijdverslagen, indien hiervoor aanleiding is, op onderdelen aan te passen.

 

DETO Twenterand

Purmersteijn - DETO   4-0 (2-0)  

Verslag Arjan Goosselink 

Negentig minuten aardig voetballen, geen doelpunten maken en er wel een paar weggeven. Dat is in één zin de samenvatting van de wedstrijd Purmersteijn tegen DETO en een herhaling van eerdere wedstrijden dit seizoen.

DETO mocht afgelopen zaterdag aantreden tegen een nieuwe opponent die het nog nooit eerder trof. Purmersteijn uit Purmerend. Een ploeg die is overgekomen uit de zondag hoofdklasse en het dit seizoen op zaterdag met wisselend succes doet. Vooraf was het verschil op de ranglijst vijf punten dus voor DETO was het aan- of afhaken deze middag.

DETO trainer Hennie in ’t Hof had zijn formatie op enkele plekken aangepast. Meest opvallend  was de basisplaats voor doelman Jens Veldwachter die de voorkeur kreeg boven Anthony van Zaltbommel. Op een guur en winderig sportpark in Purmerend werd afgetrapt onder leiding van scheidsrechter Van de Ketterij. De eerste minuut van de wedstrijd werd er niet gevoetbald als statement tegen racisme op de voetbalvelden. Gedurende het eerste kwartier gebeurde er vrijwel niets voor de beide doelen. De ploegen tastten elkaar af zonder gevaar te stichten.  Eerste gevaar kwam van DETO toen Ferdi ter Avest een voorzet van Nahrwold niet goed timede waardoor de kopbal te zacht was om doel te treffen. Vrijwel uit de tegenstoot was het Purmersteijn, in de persoon van Daniël Schermer, dat dom balverlies op het middenveld van Coplan Soumaoro onberispelijk afstrafte en zo de 1-0 op het bord zette. DETO was hier dusdanig van geschrokken dat ook de volgende Purmerendse aanval bijna een doelpunt was maar het lobje over doelman Veldwachter plofte gelukkig voor DETO op de lat. Lang duurde de opluchting niet want in de daaropvolgende aanval was het wederom Purmersteijn dat via Boyd Mak de 2-0 aantekende en de opdracht voor DETO om aansluiting te houden bij de middenmoot wel heel moeilijk maakte.  Zo kantelde de wedstrijd  in een tweetal minuten totaal onnodig in het voordeel van de gastheren. DETO trainer Hennie in ’t Hof, terecht boos over het zoveelste dom weggegeven doelpunt, greep in door al na 25 minuten Coplan Soumaoro te wisselen en Maarten Jansen binnen de lijnen te brengen. In de fase na de doelpunten wederom een gelijk opgaande wedstrijd waarbij Ferdi ter Avest verzuimde in de 39e minuut om DETO weer in de wedstrijd te schieten. De afgemeten voorzet van Kevin Aman werd hard en onhoudbaar enkele centimeters langs de verkeerde kant van de paal geschoten. Hierdoor bleef 2-0 ook de ruststand.

Na de pauze probeerde DETO het wel om zich terug te knokken in de wedstrijd. Echter veel gevaar leverde dit niet op. Ook de gastheren leken het wel prima te vinden en loerden rustig op dat ene kansje dat ongetwijfeld weer ging komen. In de 62e minuut werd het inderdaad 3-0 toen doelman Veldwachter bij een uittrap de bal niet helemaal lekker raakte waardoor deze kon worden opgepikt op het middenveld van Purmersteijn en de weg richting doel open lag. Ruben Adneij wist wel raad met deze kans: 3-0. Hiermee was de wedstrijd feitelijk gespeeld en ging DETO op jacht naar de eretreffer die er deze middag niet ging komen want het was Genairo Promes die in de slotfase nog de 4-0 kon aantekenen. Een middag om snel te vergeten voor DETO. 

 

DOS'37

DTS'35 - DOS'37   1-0 (0-0)

Verslag Herman Kottier

In Ede deed DOS’37 zichzelf opnieuw te kort. De teleurstelling droop er bij iedereen uit Vriezenveen vanaf. Het team van trainer Kenan Durmuşoğlu speelde sterk en was het grootste deel van het duel de bovenliggende partij. Alles wees op een zege. Maar drie minuten voor het einde wist DTS Ede de drie punten alsnog binnen te halen: 1-0.

Menno Kamphuis schoot in de tweede minuut na een prima aanval over. Tien minuten later keerde doelman Robin Franken de inzet van Nick Wennink in de linkerbovenhoek. De thuisploeg creëerde halverwege de eerste helft pas een kans zonder trefzeker te zijn. De gasten controleerden het spel zonder de mogelijkheden te benutten. De rust werd bereikt met een 0-0 stand.

               Foto: Peter van de Plas

DTS Ede begon iets sterker aan het tweede gedeelte, maar verloor snel het initiatief. Uitgespeelde kansen waren niet besteed aan Menno Kamphuis, Nick Wennink, Ronald te Morsche en Douwe Koebrugge. Dat werd in de slotfase fataal voor de Vriezenveners. De gastheren werden iets sterker en Remco Speelziek bepaalde met een fantastische treffer de eindstand op 1-0.

DOS’37 had volgens DTS-trainer Jeroen Spies moeten winnen. Hij bood bijna zijn excuses aan voor de nederlaag. Maar als de thuisploeg wel scoort en de gasten niet, dan is een zege altijd terecht. Ook al was het maar 1-0.

 

VROOMSHOOPSE BOYS

Vroomshoopse Boys - ZAC   1-1 (1-1)        

Verslag Hans Nieboer 

Alle ingrediënten leken aanwezig voor een mooie voetbalmiddag op de Bosrand. Heerlijk voetbalweer, een goed bespeelbaar veld en prima veldspel en dito prestaties van de hoofdmacht van de Boys tijdens de afgelopen weken. Tegenstander promovendus ZAC uit Zwolle stond bij aanvang van dit duel in de tweede klasse H. twee punten onder de thuisploeg en had nog niet echt overtuigd. De ervaren ZAC-trainer John Beijen had echter een strijdwijze bedacht, die het de Boys lastig moest maken. Vijf verdedigers achterop, een versterkt middenveld en twee spitsen was het concept.

Dat werkte, want optisch was het keurkorps van hoofdtrainer Jan-Peter Jonkman en trainer Henk Harmens weliswaar sterker, maar aanvallend konden er geen potten worden gebroken. Toen na 11 minuten de ZAC-aanvaller Robin Bastiaan profiteerde van een opzichtige communicatiefout in de defensie van de Boys, moesten de blauw-gelen ook nog eens achter de feiten aanlopen. Bram Hooijer, Jordy Harms, Jos Hutten en ook de broers Juliën en Jesper Derks kwamen met dreigende acties, maar ook niet meer dan dat. Het op de counter loerende ZAC leek zelfs in de 28ste minuut de score te verdubbelen. Boys-keeper René Kok was al gepasseerd, maar zijn verdediger Robin Drenthen redde attent op de doellijn. In de 43ste minuut werd door de niet versagende thuisploeg een bres geslagen in de hechte verdedigingslinie van de gasten. Juliën Derks gaf een afgemeten voorzet en Jos Hutten rondde van dichtbij beheerst af: 1-1. 

Dat was een mooie opsteker op slag van rust en na de thee werd een offensief van Vroomshoopse Boys verwacht. Dat kwam er slechts ten dele, want er was weer vooral het nodige balbezit. ZAC speelde weer het vertrouwde defensieve spelletje en hoopte bij omschakelmomenten op de ingevingen van de behendige en snelle aanvaller Saba Gwedelidze.  Boys-doelman René Kok moest enkele keren handelend optreden bij zulke gevaarlijke uitvallen.

In de 74e minuut werd aan Boys-zijde Ramon de Jong gebracht voor Juliën Derks. In de 76ste minuut volgde de wissel van Bram Hooijer en Jelle Drees. Boys-aanvaller Ramon de Jong was met een kopbal nog dichtbij de 2-1. Datzelfde gold voor Jelle Drees, die in de 89ste minuut een uitstekend afstandsschot knap gepareerd zag worden door ZAC-keeper Puck Pool. Zo eindigde deze meer spannende dan fraaie wedstrijd tussen twee “Tradionsvereine”, ZAC is 125 jaar en Vroomshoopse Boys is precies 50 jaar jonger, in een voor de thuisploeg toch wat teleurstellend 1-1 gelijkspel. 

DEN HAM

IJVV - Den Ham   0-0 (0-0)     

Verslag Jan Bosch

IJSSELMUIDEN - Op een bar koud sportpark Den Uithoek in IJsselmuiden moest Den Ham aantreden tegen IJ.V.V.  En het was vandaag met recht een uithoek waar de Hammenaren op moesten spelen. Door renovatie van het hoofdveld, waarvan vandaag eigenlijk de opening was voorzien, moest er uitgeweken worden naar veld 3. Met recht een uithoek op het complex, een nagenoeg versleten harde kunstgrasmat, weinig beschutting, geen geluid of tijdsaanduiding, en tot overmaat van ramp in de pauze de koffie uitverkocht en de warme gehaktballen nog bevroren.

De eerste 10 minuten waren de gastheren de bovenliggende partij. Echte kansen kregen ze echter niet en de ploeg uit IJsselmuiden mocht in de 7e minuut van geluk spreken dat de arbiter van dienst de heer Meijer in een zeer coulante bui was toen rechtsback van de Wetering de doorgebroken Randall van Haarst  onderuit haalde en de leidsman slechts de gele kaart trok.Daarna was het Den Ham dat de boventoon voerde onder aanvoering van Michiel Schurink, die een prima partij speelde. In de laatste linie was Tommie Dam door een blessure afwezig, en was het aan Joost Veurink om de soms gewenste lange bal te spelen, iets wat meermalen subliem lukte.

In de 28e minuut een mogelijkheid voor IJ.V.V. toen de bal boven op de lat werd gekopt. Den Ham had echter de beste kansen door Michiel Schurink na een aanvallende aktie om drie spelers heen in de 40e minuut en door Luuk Kuipers in de45e minuut na goed voorbereidend werk van Kevin Ruiterkamp. De uitstekende doelman Jasper Fix van IJ.V.V. hield zijn ploeg echter overeind.  Na de pauze was Fix weer attent bij een vlammend afstandsschot van Schurink dat beter had verdiend.

Het laatste kwartier moest Den Ham echter op het tandvlees lopen en was IJ.V.V. weer de bovenliggende ploeg. Met name de nummer 15 Mark Homme van der Veen was met zijn akties en prima  linkerbeen gevaarlijk. In de 73e minuut een inzet van hem die het zijnet liet bollen tot opluchting van de Hammer supporters. Ook een inzet van hem strak voorlangs in de 84e minuut had beter verdiend.

In de slotfase toch nog de kans voor beide ploegen op de overwinning. Eerst was het Thomas Remmink die in de 87e minuut opnieuw doelman Fix op zijn weg vond. Aan de andere kant was het doelman Jeffrey Ekkel die met enkele fabuleuze reddingen Den Ham op de been hield.

Al met al dus een terechte puntendeling, waarna de talrijke Hammer supporters snel de warme bus op zochten.

 

VOORWAARTS

DES - Voorwaarts   4-1 (1-0)

Verslag Ron Legebeke 

 

Veel balbezit, vaak op de helft van de tegenstander, te weinig creëren, sterk counterende tegenstander.  Dit was in de notendop de samenvatting van de wedstrijd DES - Voorwaarts.  Met Bernd Bove (niet getraind) en Dinand Stuifzandt (hersteld van een schouderblessure) op de bank en een verder volledig team begon Voorwaarts voortvarend aan de wedstrijd. 

Lars Bove speelde vandaag op het middenveld en dat gaf veel meer power aan het spel. Veel kansen leverde dit niet op. Jammer was het dan ook dat het 1e gevaarlijke moment voor het Voorwaarts doel in de 15e minuut meteen een doelpunt opleverde. 

Een vrije trap werd iets van richting veranderd.  Sander Berghuis kwam daardoor aan het grabbelen. Jochem Top pakte het kadootje dankbaar uit : 1-0. De 1e helft verliep verder eentonig. Voorwaarts valt aan en DES beperkt zich tot uitvallen.  Doelpunten vielen er niet meer. De 2e helft begon een beetje aarzelend van beide kanten. De beste kans was voor Gert Dogger. Maar nog net op tijd kon de DES verdediging ingrijpen. Na ruim een uur wisselde trainer Nijzink 2x. Gert Dogger en Kevin Klos eruit. René Eggink en Bernd Bove erin. Dit luidde meteen de sterkste fase van Voorwaarts in. Lars Bove knalde net naast na de beste aanval van de wedstrijd, ingeleid door broer Bernd. Een paar corners volgden en uit 1 ervan kopte Mauro Slatius in de 70e min raak : 1-1. Alles wat Voorwaarts was ging er eens goed voor zitten.  Maar de ontgoocheling volgde snel. DES wisselde ook en bracht een paar snelle aanvallers binnen de lijnen. Ideaal voor een snelle counter. 5 minuten na de gelijkmaker counterde DES razendsnel naar 2-1. Jurre Cante Visscher scoorde. Voorwaarts gooide nog meer op de aanval, maar het scheppen van echte kansen blijft nog steeds een moeilijk verhaal. Een kolfje naar de hand van DES. In de slotminuten volgden nog een paar snelle uitvallen. Nick Deijk en Jochem Top brachten een 4-1 eindstand op het scorebord.  Een geflatteerde nederlaag werd het zodoende. 

 

SPORTLUST

Sportlust - Almelo   2-2 (1-1)

Verslag Tom Uitzetter 

ALMELO - Dennis Jozic moest op de bank plaatsnemen en trainer Job Lamberink koos voor een ander systeem dan gebruikelijk. Dit systeem leverde jongelingen Sem Kosse en Bart Dogger veel ruimte op de backs op. Beide spelers maakten hier uitstekend gebruik van en zij speelden beiden een puike wedstrijd. Sem Kosse werd na afloop zelfs uitgeroepen tot ‘man of the match’ en dat is iets waar hij trots op kan zijn. Sportlust begon sterk aan de wedstrijd en evenals vorige week was het Tim Spoor die al snel de score wist te openen. Vrije trappen vanaf de zijkant wil je het liefst zo aansnijden dat wanneer niemand de bal aanraakt deze bij de tweede paal doel treft. Tim voerde dit perfect uit en bracht Sportlust aan de leiding. Sportlust had vervolgens de wedstrijd in handen en controleerde. SV Almelo zette hier een goed genomen vrije trap van Tim Roling tegenover welke de buitenkant van de paal schampte. De wedstrijd kreeg een totaal andere wending toen Coen Sickman na 25 minuten spelen tegen een rode kaart opliep. Coen kwam hard inglijden en was te laat, dus raakte hij de tegenstander. Geel was zeker op zijn plaats maar de scheidsrechter koos voor een directe rode kaart. Een slaande beweging aan zijde van Almelo werd met geel bestraft. Gesteund door dit overtal ging Almelo op jacht naar de gelijkmaker en zette Sportlust onder druk. Met name Mike Kerr was moeilijk af te stoppen en hij zorgde met een goed schot voor de gelijkmaker enkele minuten voor het rustsignaal.

In de rust volgden enkele omzettingen bij Sportlust om de bal beter in de ploeg te kunnen houden en dit was succesvol. Met 10 spelers was Sportlust de gehele tweede de bovenliggende partij en dat is een groot compliment waard voor het team van Job Lamberink. Eerst mistte Dinand Hankamp nog een vrije kopkans maar even later was het voor Stefhan de Vries wel raak. Op aangeven van Dennis Jozic schoot hij de bal in de korte hoek. Het leek een houdbare bal maar deze was de doelman van Almelo toch te machtig. Enkele minuten later wist de doelman deze fout echter ruimschoots goed te maken. Tim Spoor kreeg vanaf de strafschopstip een uitgelezen mogelijkheid om de wedstrijd met nog 20 minuten op de klok te beslissen maar de doelman wist zijn strafschop knap te keren. In de slotfase moest Sportlust de 2-1 voorsprong over de streep trekken om de broodnodige drie punten binnen te slepen. Op een mooie vrije trap na, welke stijlvol werd tegengehouden door Frank Dubbink, kwam Sportlust niet in de problemen. Tot de blessuretijd aanbrak en de scheidsrechter een makkelijk gegeven penalty toekende aan Almelo en zij wisten de penalty wel te benutten en daarmee alsnog een punt voor het team veilig te stellen.

Sportlust speelde een ijzersterke wedstrijd maar had het geluk niet aan haar zijde. Mede hierdoor waren er veel frustraties bij de thuisploeg en dit leverde veel onnodige kaarten op, waaronder een tweede gele en dus rood voor Dinand Hankamp.