Twente wil Special Olympics Nationale Spelen 2022

TWENTE - Twente wil de Olympische Spelen organiseren en Twenterand wil bijdragen aan deze organisatie. Een delegatie bestaande uit sportwethouders uit Twente heeft 28 oktober 2019 in Utrecht het bid-book overhandigd aan het bestuur van Special Olympics Nederland. In dit bid-book staat op welke wijze Twente deze spelen wil gaan organiseren en waarom men denkt dat deze Spelen in 2022 in Twente moeten worden georganiseerd. Ook zullen de kosten wel in beeld zijn gebracht. De deadline voor het overhandigen van de stukken is 31 oktober en daarna gaat een commissie alle aangedragen aanbiedingen onderzoeken.  Het optimisme onder de Twentse gemeenten is overigens groot. In januari 2020 wordt bekend of dit optimisme terecht is, want dan staat de bekendmaking gepland.

Special Olympics Nederland is dé sportorganisatie voor mensen met een verstandelijke beperking. Naast de vele gezondheidsvoordelen geeft Special Olympics de sporters een kans om te stralen op een podium. Een podium die hen meer zelfrespect en zelfvertrouwen geeft. Zij worden mondiger, zelfstandiger en leren opkomen voor hun eigen belangen. Daarmee verbetert de kwaliteit van hun leven en neemt hun geluksgraad toe.

Missie

Gedurende het hele jaar sport voor mensen met een verstandelijke beperking stimuleren, zodat zij continue de kans krijgen om zich te ontwikkelen, plezier te beleven, moed te tonen en dit te delen met hun naasten.

Deze missie is al 50 jaar de missie van Special Olympics en het blijft de basis. Sport is de kern en het middel voor Special Olympics om verandering te bewerkstelligen. In de afgelopen jaren is er veel bereikt. De VN conventie met rechten voor mensen met een beperking (in 2016 in Nederland geratificeerd) en het WHO World Report on Disability hebben geholpen om mensen met een beperking te zien als gelijkwaardige mensen die zo zelfredzaam mogelijk dienen te functioneren in onze maatschappij. Tegelijkertijd is er nog veel te doen om taboes te doorbreken en stigma te laten verdwijnen en inclusieve samenleving te realiseren.

Visie

Sport opent harten en beïnvloedt houding en gedrag jegens mensen met een verstandelijke beperking positief. Sport creëert wereldwijd een inclusieve samenleving.

Special Olympics levert niet alleen een belangrijke bijdrage aan het fysieke, mentale en sociale welbevinden van de sporter, maar levert daarnaast ook een belangrijke en onmisbare bijdrage aan een positieve beeldvorming van mensen met een verstandelijke beperking als volwaardige burgers van onze samenleving.

Alles over Special Olympics Nationale Spelen 2022 leest u hier

Het college van Twenterand heeft inmiddels dus besloten om samen met de Twentse gemeente dit bid-book voor de Special
Olympics 2022 in te dienen, onder de nadrukkelijke voorwaarde dat de gemeenteraad akkoord gaat met de gemeentelijke bijdrage van €32.500.

De raad wordt  geïnformeerd via onderstaande raadsbrief over de stand van zaken rondom de Special Olympics Nationale Spelen 2022, maar moet er nog wel de goedkeuring aan geven.

Advoesnota en raadsbrief inzake Olympische Spelen
PDF – 183,2 KB 301 downloads

«   »