Hoe deden de voetbalclubs uit Twenterand het?

De Twenterander plaatst de wedstrijdverslagen in principe zoals en zodra zij deze aangereikt krijgt vanuit de diverse clubs. Dus voor alle duidelijkheid de stukjes zijn geschreven door een vrijwilliger die betrokken is bij de club. Wij zijn blij met deze input, hoewel we beseffen dat de stukjes daardoor mogelijk wat gekleurd en niet geheel onbevooroordeeld geschreven kunnen zijn. Hoewel dat in de praktijk reuze meevalt.

De redactie behoudt zich echter het recht voor de aangeleverde wedstrijdverslagen, indien hiervoor aanleiding is, op onderdelen aan te passen.

 

DETO Twenterand

Deto - Eemdijk   0-1 (0-0)

Verslag Arjan Goosselink

VRIEZENVEEN - DETO en Eemdijk speelden afgelopen zaterdag voor het eerst in de geschiedenis tegen elkaar. Na 90 minuten stevig voetbal, met weinig spektakel voor de toeschouwers, stond er 0-1 op het scorebord en was Eemdijk de nieuwe  koploper in de hoofdklasse B en mocht  DETO zich de nieuwe hekkensluiter noemen.  Dit grote verschil op de ranglijst werd deze middag geen moment weergegeven op het veld waar de ploegen 90 minuten aan elkaar gewaagd waren en uiteindelijk de gelukkigste met de volle buit het veld afstapte waar het net zo makkelijk andersom had kunnen zijn.

DETO begon, voor het eerst in competitieverband onder leiding van nieuwe hoofdtrainer Hennie in ’t Hof, goed aan het duel en speelde met de nodige druk naar voren. Dit resulteerde in enkele kleine speldenprikjes, waarbij de kopbal van Maarten Jansen die net over het doel ging de grootste mogelijkheid was. Ook Eemdijk was gevaarlijk middels een kopbal van Selimi die door Van Zaltbommel uit de hoek kon worden geplukt en een pegel van Van de Groep die rakelings naast ging.

Na de thee was de eerste grote mogelijkheid voor Ferdi ter Avest die geheel vrijstaand zijn hoofd, na een voorzet, niet goed tegen de bal kreeg waardoor de brilstand bleef staan. In de 62e minuut was het Eemdijk spits Bas Buimer die een voorzet vanaf rechts achter DETO doelman Van Zaltbommel kon tikken: 0-1. DETO trainer In ’t Hof wisselde vervolgens aanvallend om zo te proberen nog iets te forceren in het laatste deel van de wedstrijd. Dit leverde nog wel enkele gevaarlijke situaties op in de Eemdijk zestien, maar gescoord werd er niet meer. Grootste mogelijkheid was voor Coplan Soumaoro die zijn kopbal enkele centimeters naast zag gaan in plaats van in het doel. Een puntje voor DETO was zeker mogelijk. „Een puntje? Wij hadden moeten winnen”, reageerde de nieuwe  fel. ,,Eemdijk staat nu bovenaan. Als wij hier al van moesten winnen, dan zegt dat wel iets over wat er mogelijk is dit seizoen.” In 't Hof blijkt heel ambitieus en verwacht dat als het eenmaal loopt, Deto een sterke serie neer kan zetten en zelfs mee kan gaan doen om een periodetitel.

 

DOS'37

DOS Kampen - DOS'37   6-2  (2-1)

Verslag Herman Kottier

KAMPEN - In Kampen verloor een zwak acterend DOS’37 terecht met 6-2. DOS Kampen zegevierde op grond van de wilskracht om te winnen. Een grote inzet, gecombineerd met een prima teaminstelling en goed spel, zorgde voor een ruime overwinning van de Kampenaren op hun naamgenoot uit Vriezenveen. Direct na het beginsignaal werd het team van trainer Durmuşoğlu teruggedrongen. Binnen drie minuten kon de eerste treffer van de thuisploeg worden bijgeschreven. Nadat eerst Patrick Nitert een goede redding verrichtte en vervolgens Melvin Kemp de bal van de lijn haalde, wist Twan Knul alsnog zijn ploeg op voorsprong te zetten.

Frank Jansen verdubbelde die in de twaalfde minuut met het afstraffen van een grote fout in de Vriezenveense defensie, 2-0. Daarna zag hij zijn team DOS’37 haar wil opleggen. Toch werd er verzuimd om de voorsprong fors uit te breiden. De Vriezenveners profiteerden daarvan door vlak voor het rustsignaal via Menno Kamphuis op aangeven van Sten Middelkamp te scoren, 2-1.

Na drie minuten in de tweede helft sloeg het noodlot bij de gasten toe. Het schot van William Jansen werd verdedigend dusdanig van richting veranderd door Martijn Olde Olthof, dat Patrick Nitert kansloos werd gepasseerd, 3-1. Ondanks een dubbele wissel aan Vriezenveense kant bleef DOS Kampen de betere ploeg. Cris Westerkamp verhoogde de score naar 4-1. Ook al verkleinde Nick Wennink de achterstand, de Kampenaren sloegen na enkele minuten al weer terug door Frank Jansen, 5-2. Timo Petersen bekroonde het goede spel van de thuisploeg met een fantastische treffer in de slotminuut. Het was een offday van het gehele team van DOS’37, maar dat doet de prima prestatie van DOS Kampen wel onrecht aan. Zij wonnen verdiend met 6-2.

 

VROOMSHOOPSE BOYS

OWIOS - Vroomshoopse Boys   1-4 (0-2)

Verslag Edward Olthof

OLDENBROEK - Er zat veel diepgang in het spel van de Boys, die duidelijk de bovenliggend partij waren in de openingsfase. De OWIOS-verdediger Corné Hamelink kon meerdere malen slechts met handen en voeten de snelle en behendige Boys-vleugelaanvaller Juliën Derks afstoppen. Een van die overtredingen leverde hem al snel een gele kaart op. Vanaf de 17e minuut moest OWIOS met tien spelers verder. Corné Hamelink makte z’n volgende forse overtreding. Scheidrechter Jan Van Dijk restte niets anders dan zijn tweede gele kaart en dus rood te geven. In de 25ste minuut dacht Vroomshoopse Boys te scoren via centrale verdediger en aanvoerder Andjin van Veen. 

De kopbal trof doel, maar arbiter van Dijk had kort daarvoor een duwfout geconstateerd. Er bleven kansen voor de gasten komen en in de 36ste minuut werd het goede veldspel  beloond. Juliën Derks vond mede-aanvaller Jos Hutten, die op zijn beurt bekwaam afrondde: 0-1. De Boys bleef onverminderd hoog druk zetten en aanvallen en die spelopvatting werd nog voor de rust beloond. Rechter vleugelverdediger Jesper Derks zette prima voor en het was opnieuw Jos Hutten, die deze keer koppend afrondde: 0-2.Na de thee was het eerst OWIOS, dat z’n herwonnen strijdlust beloond zag. Vanuit een hoekschop van de thuisploeg kwam de bal via de boomlange centrale verdediger Hendri Klein Nagelhout bij aanvoerder Bennie Veldhoen, die vanaf 20 meter inschoot: 1-2. 

Dat gaf OWIOS nieuwe moed en ook al door de strakke wind, die dwars over het veld, ontstonden er soms wat hachelijke situaties voor het doel van de Boys. In de 71ste minuut werd de ban gebroken. Jos Hutten werd onreglementaire wijze onderuit gehaald in het strafschopgebied van OWIOS en dat betekende een penalty. De strafschop werd onberispelijk ingeschoten door Jordy Harms: 1-3. Een prachtige aanval van de Boys over meerdere schijven in de 75ste minuut bracht zelfs 1-4 op het scorebord. Julien Derks rondde de aanval af en zorgde voor de definitieve knock-out van OWIOS. In die stand kwam geen verandering meer en Vroomshoopse Boys behaalde zo een volledig verdiende zege op OWIOS.

 

DEN HAM

Sparta Enschede - Den Ham   5-0 (3-0)

Verslag Jan Bosch

ENSCHEDE - Zonder de prestaties van Sparta Enschede tekort te willen doen, de ploeg won dik verdiend, kunnen we toch spreken van een collectieve baaldag van de Hammer club. Van meet af aan was Sparta de bovenliggende ploeg, waarbij de Hammer spelers onder druk werden gezet. Slechts zelden lukte het Den Ham om zich onder die druk uit te spelen. In de 5e minuut kreeg Den Ham een kans middels aan afstandsschot van Jelmer Bolks, die door doelman Jonkers ternauwernood werd gepareerd. Daarmee was eigenlijk ook de enige Hammer mogelijkheid in de eerste helft benoemd.

In de 14e minuut kwam Sparta op een 1-0 voorsprong toen een voorzet vanaf de rechterkant door Daan Akkerman werd binnen getikt. 10 minuten later was het opnieuw een voorzet vanaf rechts die in eerste instantie tegen de lat werd gekopt waarna uit de rebound door Sander Thomas werd gescoord.

In de 14e minuut kwam Sparta op een 1-0 voorsprong toen een voorzet vanaf de rechterkant door Daan Akkerman werd binnen getikt. 10 minuten later was het opnieuw een voorzet vanaf rechts die in eerste instantie tegen de lat werd gekopt waarna uit de rebound door Sander Thomas werd gescoord. In de 43e minuut werd een duw in de rug op Jelmer Bolks door de leidsman over het hoofd gezien waarna opnieuw na een voorzet vanaf rechts de 3-0 werd gescoord door Andy Sterken.
Daarmee was de wedstrijd al voor de pauze beslist. Den Ham was geen moment bij machte om gelijkwaardig partij te geven. Helemaal toen Alessio Pina in de 59e minuut uit een scrimmage de 4-0 scoorde was het over en uit.

Met het inbrengen van Leon Harmsen en Daan Timmerman kwam er meer lijn in het Hammer spel, zeker doordat dit tot enkele omzettingen in de veldbezetting leidde. Sparta geloofde het wel, Den Ham kreeg in de laatste 10 minuten een paar kleine mogelijkheden, maar het was Sparta dat in het slotakkoord van de scheidsrechter de 5-0 scoorde door Joost Extercate.
De Hammer ploeg miste deze middag een stuk bezieling, de koppies gingen naar beneden en ook de inzet ontbrak. Dat laatste werd nog eens geaccentueerd doordat de goed leidende scheidsrechter Kiremit deze wedstrijd de kaarten op zak kon houden.
Een zeer verdiende overwinning van een goed spelend Sparta Enschede. Voor Den Ham zaak om deze wedstrijd snel achter zich te laten. 

 

VOORWAARTS

OZC - Voorwaarts   1-1 (1-0)

Verslag Wim Smit

OMMEN - Het was alweer de 4e uitwedstrijd tegen een Top 5 club. Het team van Voorwaarts krijgt steeds meer vorm. Bernd Bove en Wout Roelofs stonden nu in de basis. Wout voor de 1e keer deze competitie. Sander Scherphof ontbrak in verband met een weekend Londen. Voorwaarts trok meteen ten aanval, wat resulteerde in een goede kans voor Mauro Slatius. Zijn schot ging voorlangs. Het 1e kwartier bleef het initiatief zonder verder gevaarlijk te worden. Maar na precies 15 minuten gebeurde wat Voorwaarts nogal eens overkomt. 

Sander Berghuis had nog geen OZC speler en bal gezien, maar toen was het ook direct raak. Tom Simons reageerde alert op een steekbal door het midden en passeerde de uitlopende Berghuis simpel: 1-0. Even was Voorwaarts de kluts kwijt. In de 18e minuut had het zo maar 2-0 kunnen zijn. Rik Jan de Groot kopte van dichtbij naast. De 1e helft ging verder gelijk op zonder grote kansen. De 2e helft begon sensationeel. Een aantal toeschouwers kwamen hiervoor te laat. Meteen vanaf de aftrap toog Voorwaarts ten aanval. En in de 48e minuut was het al raak. Mauro Slatius komend vanaf rechts haalde vanaf ongeveer 25 meter hard uit. Buiten bereik van de keeper spatte de bal op de paal. Good-old Gert Dogger lette goed op en vanuit een moeilijke hoek tikte hij, met een klein beetje hulp van een OZC verdediger, de bal in het doel: 1-1. Ook in de 2e helft waren de teams goed aan elkaar gewaagd. Voorwaarts speelde beslist niet onverdienstelijk, maar het creëren van echte kansen blijft nog steeds een moeilijk verhaal.  Na 67 minuten kreeg de zojuist ingevallen René Eggink een goede kans.  Met zijn eerste balcontact stuitte hij echter op de goed uit zijn doel gekomen doelman. In de 77e minuut mikte Gert Dogger van ver net naast de paal. Na 86 minuten zagen we de mooiste aanval tussen de rasvoetballers Dogger en Bernd Bove. Gert riep al tijdens zijn actie waar Bernd de bal kon verwacht.  En de bal kwam op maat. Bernd zag zijn lage schuiver geblokt worden door een oplettende verdediger. In de 90e minuut vond Lars Bove broer Bernd . Het lobje over de uitgekomen doelman was echter net iets te hard. Ook OZC had zijn kansjes, dus met het uiteindelijke gelijke spel, konden beide teams wel mee leven. Volgende week komt Marienberg naar het Twistveen. 

 

SPORTLUST

Juventa'12 - Sportlust   2-2 (1-2)

Verslag Tom Uitzetter

WIERDEN - De openingsfase van de competitie verloopt vooralsnog teleurstellend voor Sportlust. In de eerste vijf wedstrijden wist men nog niet te winnen en ook op deze zondag wisten de Vroomshopers ondanks een sterke wedstrijd geen overwinning te behalen. Sportlust stond het grootste gedeelte van de wedstrijd op voorsprong maar wist in de slotminuten de overwinning niet over de streep te trekken. Op bezoek bij Juventa'12 werd het 2-2.

Sportlust begon ijzersterk aan de wedstrijd. Toon van Dam schoot al na 2 minuten de openingstreffer binnen. De doelman van Juventa speelde de bal bij Toon in de voeten en zonder na te denken schoot Toon van grote afstand raak in het lege doel. Na 19 minuten spelen wist Juventa de stand gelijk te trekken. Een middenvelder dook op in het vijandige strafschopgebied en schoot hard raak in de bovenhoek. In deze fase van de wedstrijd had Juventa ook op voorsprong kunnen komen maar een kopbal werd op de lijn gekeerd door Daan Spoor. In het vervolg van de eerste helft liet Sportlust uitstekend voetbal zien. Meerdere keren werd er goed onder de druk uitgespeeld en er werd een aantal goede kansen gecreëerd. Een van deze kansen werd in de 38e minuut tot doelpunt verwerkt door spits Dennis Jozic. Oog in oog met de doelman schoot hij de bal strak in de verre hoek. 1-2 was tevens de ruststand.

In de tweede helft moest Sportlust wegens blessures al snel verder zonder verdedigers Tsjeard Brinksma en Thomas Spoor. Mede hierdoor kregen de Vroomshopers meer moeite om onder de druk uit te komen. Dennis Jozic en Dinand Hankamp kregen opgelegde kansen om de wedstrijd in het slot te gooien maar een derde doelpunt bleef uit. De druk van Juventa nam toe en dit leidde in de 87e minuut tot de gelijkmaker middels een kopbal uit een corner. Beide ploegen gingen in de slotminuten nog voor de overwinning maar er werd niet meer gescoord. Een teleurstelling voor Sportlust omdat de eerste overwinning zo dichtbij was, maar desondanks overheerste een positief gevoel omdat er een puike teamprestatie was geleverd. Keiharde arbeid ging gepaard met verzorgd voetbal. Dat geeft vertrouwen voor de komende weken. 


«   »