Weekend caleidoscoop prestatiesporten in Twenterand

De Twenterander wil aandacht besteden aan de prestaties van de diverse teams van sportverenigingen binnen de gemeente Twenterand. Indien wij voor maandagmorgen 12.00 uur een kort verslag van een wedstrijd van het eerste team ontvangen zullen we er zeker in deze rubriek aandacht aan besteden. De redactie behoudt zich echter het recht voor, indien daar aanleiding voor is, aanpassingen in de aangereikte verslagen te maken.

EUROSPED

Apollo 8 - Eurosped   1-3 (26-24, 20-25, 18-25, 18-25)

BORNE - De competitie is begonnen voor Eurosped met een uitwedstrijd in Borne tegen Apollo 8. Apollo 8 begon verrassend sterk en won de eerste spannende set met 26-24 en ook in de tweede set hielden de beide ploegen elkaar tot 16-16 volledig in evenwicht. Aan het eind van deze set trokken de bezoekers uit Vroomshoop echter toch de set met 20-25 naar zich toe en liet Apollo 8 de wedstrijd uit handen glippen. In set drie en vier liet Eurosped met name in de laatste fase van deze sets zien dat het de sterkste ploeg was door beide sets uiteindelijk toch vrij gemakkelijk met 18-25 te winnen.

Trainer Jan Berendsen van Eurosped vond dat er 'te veel spanning op zat' en dat zijn ploeg een niveau beter kon dan dat zij hebben laten zien. Apollo 8-trainer Bart Oosting was van mening dat zijn ploeg met name in de tweede set kansen had laten liggen om in ieder geval een punt aan deze wedstrijd over te houden. 

Europsped is dus de competitie goed begonnen en dat is minimaal een daalder waard. Hoewel het team het dit keer niet hardop uitspreekt geldt Eurosped  – zoals al jaren het geval is – als titelpretendent, met als belangrijkste concurrenten het de afgelopen jaren almachtige Sliedrecht Sport en – zij het minder – Sneek.

 

VRIVO

Vrouwen    Vrivo - Wevo 2  4-0 (25-21, 25-13, 25-23, 25-17)

Mannen     Vrivo - Forza     3-1 (20-25, 25-19, 25-14, 25-17)

VRIEZENVEEN - Met opnieuw speelsters van MA1 op de bank speelde VRIVO thuis tegen Wevo 2. Het jonge Weerselose team werd vanaf het begin serverend onder druk gezet en kwam daar niet echt onderuit. Maar Wevo had ook een aantal goede serveersters, die het de VRIVO-passlijn knap moeilijk maakten. Maar het bleef bij een enkele lange opslagserie tegen en VRIVO hield stand. Na de krappe winst in de 1e set (25 – 21) ging het in de 2e een stuk gemakkelijker. En weer dankzij goede opslagbeurten (25 – 13). In de 3e set liep het stroef bij VRIVO. Wevo verdedigde beter dan in de voorgaande sets en sloeg alles exact binnen de lijnen, terwijl door VRIVO veel nipt uit werd geslagen. Wevo leek op setwinst af te gaan, maar bij 18 – 22 kreeg VRIVO de schwung weer terug. Met Monique Slaat aanvallend in de hoofdrol werd setverlies afgewend (25 – 23). De laatste set was een formaliteit. Wevo zat stuk en kon niet veel meer uitrichten (25 – 17). Door de 4 – 0 nestelt VRIVO zich in de top van de 1e klasse B. 

VRIEZENVEEN - Voor de mannen van Vrivo begon de wedstrijd tegen middenmoter Forza niet lekker. De Vriezenveners leken nog niet goed wakker te zijn en lieten te veel punten liggen. In de volgende sets ging het beter. Gesteund door een goede opslag werd het spel wat rustiger. Er werden een aantal keiharde sprongserves als honderd procent aces genoteerd. Ook aanvallend ging het aardig. Maar het was wel lastig om het hoge blok van Forza te omzeilen. Vooral de Larense midblokkeerders stonden goed. Maar toch niet goed genoeg om de Vrivo-aanvallers van het scoren af te houden. Vooral op rechtsvoor werden veel tempoballen gescoord. De 3 – 1 was een goede afspiegeling van de verhoudingen in het veld.  

 

TOP

TOP - HKC   12-11 (4-3)

VROOMSHPOOP - Op een regenachtig sportpark de Bosrand begonnen beide ploegen aan de wedstrijd. De eerste aanvalsvakken van beide ploegen draaide de volledige wedstrijd niet. Het eerste doelpunt moest daardoor lang op zich wachten. Pas na ruim 10 minuten spelen wist HKC de score te openen. TOP bracht de stand halverwege de eerste helft op 1-1. TOP wist na de eerste vak wissel direct 2 keer snel te scoren en bracht de stand op 3-1. Het duurde even voordat er weer gescoord werd. HKC deed dat als eerst gevolgd door een score van TOP. Vlak voor rust bracht HKC de stand op 4-3. Met deze magere stand gingen de spelers aan de thee.

Direct na rust promoveerde HKC haar eerste aanval tot een doelpunt. Al snel in de 2de helft bracht TOP meer lengte in de ploeg. Dit resulteerde in meer en betere kansen. TOP kwam weer op voorsprong. Maar het was weer HKC wat gelijk wist te maken.  Dit was het spelbeeld van de wedstrijd. TOP kwam op voorsprong en HKC wist gelijk te maken. HKC wist halverwege de 2de helft de rollen even om en draaien en kwam voor het eerst op voorspong bij een stand van 8-9.  Lang duurde die voorsprong niet en TOP wist gelijk te maken en niet lang daarna op voorsprong te komen. Tegenvaller voor TOP was het uitvallen van aanvoerder Martin Bakker die door een ongelukkige actie de wedstrijd vroegtijdig moest verlaten. Net als de wedstrijd tegen ELKO brak er een spannende slotfase aan. HKC maakte weer gelijk gevolgd door een score van TOP 11-10. HKC wist nog eenmaal gelijk te maken maar in de slotminuut van de wedstrijd wist TOP nog eenmaal op voorsprong te komen door een afstandsschot. HKC kreeg nog enkele kansen maar wisten ditmaal niet de gelijkmaker te noteren. De scheidsrechter floot af bij een stand van 12-11 in het voordeel van TOP.

 

AMICITIA

De Parabool - Amicitia   13-18 (7-6)

GRONINGEN - In een af en toe regenachtig Groningen moest Amicitia het opnemen tegen de studenten van De Parabool. De Groninger vereniging bivakkeert weliswaar met nul punten bijna onderaan de ranglijst, maar schijn bedriegt. Waar het wellicht ontbreekt aan voldoende technisch vernuft wordt dat volop gecompenseerd met inzet en de wil om te presteren. Vocaal ondersteund door een stel enthousiaste toeschouwers langs de lijn. De Toyota Drent formatie kwam na het beginsignaal snel op voorsprong (0-2). Maar na tien minuten spelen stonden beide ploegen weer in evenwicht (2-2). Die situatie herhaalde zich daarna nog twee keer (4-4 en 6-6). Vlak voor rust werd De Parabool beloond voor het harde werken (7-6). Amicitia kon de balans gaat opmaken en zich gaan beraden op aanpassing van haar spel.

Dat lukte aardig direct na rust. Vier treffers op een rij zorgden voor de 7-10 voorsprong voor de oranjekragen. Amicitia kreeg meer vat op De Parabool en drukte dat na ongeveer een kwartier spelen verder uit in doelpunten (9-15). Daarna zakte de concentratie bij Amicitia wat weg. De Parabool profiteerde daarvan en kwam binnen zes minuten terug tot 12-15. Betere afstemming aan Vriezenveense zijde en het collectieve belang van een overwinning resulteerden even later tot de 13-18 voor Amicitia. Daarna werd de wedstrijd gecontroleerd uitgespeeld. Eindstand 14-19. Een overwinning die van groot belang is om weer aan te haken bovenin de ranglijst. Daar waar titelkandidaat ODIK zich in Zuidlaren verslikte in de ongeslagen koploper Ritola, bond Noviomagum thuis MIA aan zegekar en verstevigde daarmee haar tweede plaats met twee verliespunten. Op een gedeelde derde plaats staan met elk vier verliespunten Amicitia en ODIK. 

 

SDO

Olympus'58 - SDO   13-15 (7-8)

DOETINCHEM - Opnieuw een uitwedstrijd voor SDO, deze keer tegen Olympus’58 uit Doetinchem. Beide ploegen troffen elkaar in het verleden voornamelijk in de zaalcompetitie. Om half 4 blies scheidsrechter H. Neerhof de wedstrijd in. De eerste helft ging het gelijk op. De ploegen waren, zoals verwacht, aan elkaar gewaagd. Na een kwartier stond er een stand van 3-3 op het scorebord. Ook in het tweede deel van de eerste helft wisten de ploegen niet los van elkaar te komen. Even leek het erop dat de kleedkamers opgezocht zouden gaan worden met een gelijke stand van 7-7. Door een treffer van een SDO’ster was het de uitploeg dat met een minimale voorsprong mocht gaan rusten. 

Na rust veranderde het spelbeeld en nam SDO vanaf het begin het initiatief. De ploeg speelde goed, creëerde veel kansen en wist deze kansen nu ook te verzilveren. Het stond 7-10 in het voordeel van de REAS/O&O-formatie en er leek geen vuiltje aan de lucht. Olympus’58 dacht hier iets anders over en herpakte zich en begon te scoren. Na een paar aanvallen stond het team van Vincent Weghs ineens tegen een achterstand aan te kijken van 12-10. Dit konden de oranjehemden niet toelaten, en gingen in de aanval. Wij hebben er met elkaar hard voor gewerkt en voor elkaar gewerkt, waardoor wij op het laatst uit konden lopen tot een eindstand van 13–15. Een knappe overwinning van de ploeg van Vincent Weghs. De SDO’ers beloonden zichzelf na een goede wedstrijd en gingen met de volle buit huiswaarts richting Westerhaar. 

 

VZ&PZ

Mannen    VZ&PC - Esta 13-13 (8-5)

Vrouwen   Neptunia'24 - VZ&PC 8-9

 

VRIEZENVEEN - Volgens coach Bertus Aman pakte VZ&PC dan wel het eerste punt deze competitie, maar dat waren er volgens volgens hem wel twee te weinig. "Het gelijkspel hebben we aan onszelf te wijten", zei Aman over de 6-3 (eerste kwart) en 8-5 voorsprong bij rust.

De Vriezenveners kregen daarna voldoende mogelijkheden om Esta de genadeklap toe te delen, maar verzuimden de voorsprong uit te breiden. Daar betaalde VZ&PC uiteindelijk een dure prijs voor door slechts gelijk te spelen.

De vrouwen van VZ&PC speelde geen beste wedstrijd, maar behaalde wel de eerste overwinning deze competitie. "Daarmee is ook alles gezegd", meende keepster Britt Boogerd. "Als we ons normale niveau hadden gehaald, was het verschil beduidend groter geweest." Als je echter ook je slechte wedstrijden gaat winnen, kun je heel ver komen.