Jennette Jansen doet het ook liggend

EMMEN-WESTERHAAR Wat een kanjer is die Jennette Jansen toch. Ze flikt het gewoon opnieuw en haalt de dubbel op het wereldkampioenschap para-cycling dat dit jaar weer gehouden werd in Emmen. Zowel op de tijdrit als de wegwedstrijd liet Jennette, haar concurrenten ruim achter zich.  Dat ze kan fietsen heeft ze al in een aantal klassen bewezen en in 2017 stapte ze wederom over naar een andere klasse.  Jennette rijdt nu met een ligfiets, doet dat in de klasse WH4 en gaat ook in deze klasse gewoon door met winnen. Het was zeker een grote overstap van de kniebike naar de ligbike en dat pakte om meerdere redenen heel goed uit. 

                                                          Foto: Bert Willems

Ze moet in het dagelijks leven gebruik maken van een rolstoel, vanwege haar been amputaties. Haar handicap heeft haar echter nooit tegengehouden om het allerbeste uit het leven te halen. Sinds 2017 is zij Full Time Topsporter met steun van het NOC NSF. Ze is een zeer gedreven sporter die op diverse disciplines heeft meegedaan aan 6 Paralympics. Haar focus ligt nu op Tokyo 2020, niet alleen om daar mee mee te doen, maar ze gaat voor goud en daar maakt ze geen geheim van. Hoewel het misschien wel gewoon lijkt te worden, is haar prestatie heel bijzonder, onder meer omdat ze tussen al haar medailles door ondertussen ook al kennis heeft gemaakt met Sara. 

Zaterdag 14 september pakte ze al het goud tijdens de tijdrit en zondagmiddag 15 september was het weer raak. Ze won de wegwedstrijd met flair, kracht en met tactisch vernuft. ​Ondanks pech aan haar bumper reed zij een ijzersterke race. Haar concurrentes moesten een voor een lossen. Jennette reed bij het ingaan van de laatste ronde (van de 7) zelfs nog in laatste positie van een groepje H2-mannen mee.  Aan de finish kwam zij solo en met straatlengtes voorsprong op haar WH4-concurrentes door. Ver voor de streep vierde Jennette haar overwinning al uitbundig.

Dus weer dubbel wereldkampioen. Tokyo lonkt en wie daar wereldkampioen wil worden moet in ieder geval Jennette Jansen verslaan en dat zal zeker niet mee vallen. 


«   »