Aalberts en Hessing de cracks van het sneldamtoernooi in Westerhaar

WESTERHAAR - De dammer Bert Aalberts heeft het Anton Jurgtoernooi (sneldammen) op zijn naam geschreven. Zijn score van 64 procent bleek net genoeg om Edwin Twiest achter zich te houden.

Aalberts leed in het veertien ronden tellende toernooi om de Overijsselse titel slechts twee nederlagen, tegen Peter Hoopman en Rick Hakvoort. De doorslag gaven zijn twee overwinningen op Edwin Twiest en Gil Salomé. In de hoofdklasse hebben behalve Aalberts ook Twiest en Salomé zich geplaatst voor de finale van het Nederlands kampioenschap sneldammen. De Fransman had twee beslissingsduels nodig om Rick Hakvoort van zich af te schudden.

                                                                                                                                                                                                                                          Bert Aalberts

In groep B ontmoetten de zes deelnemers elkaar drie keer. Winnaar Rik Tong Sang moest drie nederlagen slikken, maar eindigde desondanks met twee punten voorsprong. Alex Noppers finishte als tweede, net voor Damon Winter. Zij  gaan met Jeffrey Steen deelnemen aan de nationale finale in de B-klasse (tot rating 1100). Steen leverde een opmerkelijke prestatie door vrijwel al zijn partijen remise te spelen. De ene partij die hij tegen Harry Hoonhorst verloor werd gecompenseerd door een overwinning – zodat de taaie Steen precies op zijn gemiddelde bleef.

         Bennie Hessing

In de klasse tot 900 ratingpunten boekte Bennie Hessing de ene na de andere overwinning. Na tien ronden prijkte hij ongeslagen met zeventien punten aan de top van de ranglijst. Bertwin Letteboer hield gelijke tred met Hessing maar moest na een nederlaag tegen Remco Visser afhaken. Letteboer eindigde het toernooi als tweede, voor Jan Siegers en Remco Visser. Hessing, Letteboer, Visser en Paters gaan naar de nationale kampioenschappen.


«   »