Vitens en bollentelers willen ook proef rond Hammerflier

TWENTERAND - Vitens hoopt nog altijd op groen licht voor proeven met lelieteelt die het met een aantal bollentelers wil uitvoeren in  grondwaterbeschermingsgebieden, waaronder de  Hammerflier in de gemeente Twenterand.  

De proef wordt op de voet gevolgd, waarbij het waterbedrijf en de telers samen een onafhankelijk extern onderzoeksbureau inschakelen. De telers nemen de grondmonsters dus niet zelf, maar betalen dit onderzoek dus wel zelf. 

Experts van Vitens blijven bovendien meekijken, maar dat is om er zeker van te zijn dat er toch niks misgaat. Mocht er desondanks gedurende korte tijd gewasbeschermingsmiddel in het grondwater terechtkomen, dan wordt dat ‘vanzelf’ in de bodem gezuiverd, in de loop van de tientallen jaren voordat het bij de waterwinning wordt opgepompt. Een verontreiniging in het opgepompte water komt straks niet uit de kraan, verzekert Vitens.

De betrokken bollentelers geven aan dat in de bollenteelt dezelfde middelen gebruikt worden als bij gewassen zoals mais, aardappelen, aardbeien, groenten en uien, die wel gewoon verbouwd mogen worden in de grondwaterbeschermingsgebieden.

Natuurorganisaties zijn fel tegen de proef in de waterwingebieden en zijn een petitie gestart. Natuur en Milieu De Vechtstreek wil de petitie na de zomer aanbieden. De petitie kan ingevuld worden via de website van de Vechtstreek: natuurenmilieudevechtstreek.nl

De titel van deze petitie luidt overigens: Geen bollengif in Ommens drinkwater, maar de inwoners van Den Ham, Vroomshoop en Geerdijk zullen over deze proef in hun achtertuin ook niet staan te juichen.

Bron: dagblad Tubantia


«   »