Raadsleden terug van vakantie voor keuze burgemeester?

TWENTERAND - Kennelijk gaat de procedure rond de keuze van de nieuwe burgemeester van Twenterand snel, want de gemeenteraad gaat halverwege juli al een keuze maken. Althans dit viel vandaag te lezen in het regionale dagblad waarin de voorzitter van de vertrouwenscommissie in deze procedure, Gerjan Smelt, een aantal keren werd geciteerd. Hoewel de uitspraken van Smelt meer de koers aangeven voor het afscheid van Annelies van der Kolk en de beëdiging van de nieuwe burgemeester, op 18 of 19 september. Volgens het artikel gaat de gemeenteraad zich echter halverwege juli buigen over de keuze en dan wordt dus bekend wie de nieuwe burgemeester wordt.

Halverwege juli is op zich best een opvallende datumaanduiding overigens, want volgens de agenda van de raadsleden staat de zomervakantie gepland van 4 juli tot 16 augustus en halverwege juli zou dus betekenen dat men voor deze keuze terug moet komen van vakantie. Volgens de agenda staat er echter op 2 juli, weliswaar onder voorbehoud, een buitengewone raadsvergadering gepland met als onderwerp 'aanbeveling nieuwe burgemeester'. Dat lijkt agendatechnisch gezien ook wat meer voor de hand te liggen dan halverwege juli. In de agenda staat overigens ook 18 september al genoemd als de installatiedatum van de nieuwe burgemeester en deze zal plaatsvinden 's middags om 16.00 uur, ook onder voorbehoud overigens.

Je zal als raadslid op bijvoorbeeld 6 juli maar vertrekken voor een rondreis van drie weken door Zuid Africa, dan is even terug komen voor het kiezen van een nieuwe burgemeester best een heel gedoe en gaat ook best wat kosten. Hoewel deze kosten wel te declareren zijn, dat dan weer wel. Zolang de officiële agenda van de gemeente deze data bevatten mag je echter veronderstellen dat deze kloppen en gehandhaafd blijven. Alle raadsleden lijken dus 4 juli op vakantie te kunnen met in hun bagage de wetenschap wie de burgemeester van Twenterand gaat worden.