Gaat Almelo tegen de ontmanteling van Soweco stemmen?

ALMELO - De politieke partijen in Almelo, en dat zijn er heel wat, zijn er nog niet uit wat Soweco betreft, dat bleek gisterenavond in een commissievergadering over dit onderwerp. Als er één gemeente, van de zes gemeenten die betrokken zijn bij de gemeenschappelijke regeling, is die tegen stemt, gaat deze ontmanteling op de voorgestelde wijze niet door en moeten er andere wegen gevonden worden om de toekomst van Soweco te garanderen en de in 50 jaar opgebouwde kennis en kunde te garanderen. En dit allemaal in het belang van een kwetsbare groep van 2000 medewerkers van deze sociale werkvoorziening, die al veel te lang in onzekerheid verkeert wat betreft hun persoonlijke situatie.

   Wethouder Arjen Maathuis

In de commissievergadering kwam ook het voorstel van GemeenteBelangen Twenterand over de vorming van een stichting aan de orde, zoals te lezen valt in het artikel van Henk Bouwhuis in Tubantia.

Overigens gaf de CU Twenterand in  het raadsdebat op 2 juni j.l. over Soweco aan dat zij niet als enige gemeente binnen de gemeenschappelijke regeling tegen gaat stemmen. Als Almelo tegen stemt is Twenterand in ieder geval niet de enige gemeente die mogelijk tegen gaat stemmen dus dat bezwaar van de CU is dan weggenomen. Overigens vinden de besluitvormende raadsvergadering over Soweco zowel in Almelo als in Twenterand plaats op 16 juni, maar het tijdstip van aanvang van de raadsvergadering in Twenterand kan wel twee uur later worden dan die van Almelo. Alle kans dat het besluit van Almelo dus bekend is voordat de stemmen in Twenterand geteld gaan worden. Dit zal waarschijnlijk geen doorslaggevende rol spelen in de besluitvorming van de gemeenteraad van Twenterand, maar het besluit van Almelo kan zeker wel cruciaal worden voor de voortgang van deze plannen m.b.t. de opheffing van de gemeenschappelijke regeling op dit moment. Ook als de motie van GBT over een stichtingsvorm naar voorbeeld van Larcom door de gemeenteraad van Twenterand wordt aangenomen bestaat er nog geen zekerheid over de opheffing van deze regeling. Als Almelo dinsdagavond 16 juni tegen de plannen over Soweco stemt en Maathuis dus zijn zin niet krijgt, gaat het allemaal wel weer veel langer duren en blijft de onzekerheid over de toekomst bij alle medewerkers bestaan. Maar voor de OR en de medewerkers van Soweco is dit scenario het hoogst haalbare en daar zal men blij mee zijn. 


«   »