‘Coronaproof’ ijs kopen bij de familie Broenink in Bruinehaar

BRUINEHAAR - Bij het biologisch boerenbedrijf van de familie Broenink kan sinds vrijdag 22 mei ‘coronaproof’ ijs worden gekocht. Het familiebedrijf in Bruinehaar heeft een ijsverkooppunt gemaakt, waarin bezoekers zelf hun ijs kunnen uitzoeken en op een veilige manier kunnen betalen. Tijdens fietstochtjes is dit voor fietsers een rustpunt dat goed is ingericht op anderhalve meter afstand houden van elkaar. Jan Broenink: “Wij houden heel veel van het contact met de mensen die hier komen, maar in deze coronatijd moeten wij gepaste afstand houden. Met dit verkooppunt kunnen fietsers, wandelaars en andere belangstellenden op een veilige manier onze producten kopen.” Vrijdag werd het huisverkooppunt geopend door wethouder Martha van Abbema.

Op dit moment wordt via de automaat alleen nog ijs verkocht, maar Broenink sluit niet uit dat ook zijn vlees, kaas en melk op deze manier verkocht gaan worden: “We moeten er naar de toekomst toch rekening mee houden dat die anderhalve meter standaard gaat worden. Als ondernemer moet je dan op zoek naar de kansen die dat biedt, zodat we mensen naar onze prachtige omgeving blijven trekken.”

Wethouder Martha van Abbema van de gemeente Twenterand opende vrijdagmiddag op verzoek van Broenink het huisverkooppunt. Eind 2019 was zij ook al op bezoek op het bedrijf van Broenink om hem te feliciteren met de Gouden Mispel, een prestigieuze prijs voor zijn verdiensten voor het Nederlandse cultuurlandschap. “De familie Broenink is zich heel bewust van hun omgeving en is als sinds 1999 biologisch boer. Hij woont tegen de Engbertsdijksvenen aan en weet wat er nodig is om dit gebied te behouden. Duurzaam ondernemen zit deze familie in het bloed. Dit huisverkooppunt is een kans die hij grijpt in een ook voor veel ondernemers, erg zware tijd. Coronaproof is wat mij betreft ook inspelen op de behoefte van mensen aan goed voedsel, dat in de eigen omgeving geproduceerd wordt. En het ijs wordt gemaakt van de melk van koeien die grazen in het natuurgebied Engbertsdijksvenen. Dat vind ik echt heel mooi.”

Het ijs dat Broenink verkoopt wordt gegeten door mensen uit binnen- en buitenland. Immers, menig bezoeker van het Rijksmuseum in Amsterdam zal wel eens een ijsje hebben gegeten bij het Piaggio karretje dat voor het museum ijs verkoopt, zijn ijs. En zo heeft hij meerdere afnemers door het hele land. Broenink is aangesloten bij het wroetvarken, een netwerkorganisatie van boeren die dit unieke varkensras fokken. Dat gebeurt op een manier dat deze varkens een goed leven hebben, want daar gaat het Broenink om. Ook slagers uit Twenterand nemen zijn vlees af.


«   »