Spanning stijgt bij de circa 340 gedupeerde huizenbezitters

TWENTERAND - Voor de circa 340 huizenbezitters die de afgelopen jaren geconfronteerd werden met schade aan hun huizen langs het kanaal Almelo de Haandrik wordt de spanning bijna ondragelijk, nu het uur U steeds dichterbij komt. Op 16 mei werd bekend gemaakt dat de resultaten van het onderzoeksrapport naar de oorzaak of oorzaken van deze schades en de aanbevelingen van de onafhankelijke commissie op 26 mei 's middags om 12.00 uur via een een livestream via YouTube bekend worden gemaakt.

Het zijn stuk voor stuk heel schrijnende verhalen die de gedupeerden te vertellen hebben en daarbij gaat het niet alleen om de materiële schade, maar ook om de psychische gevolgen die dit heeft op de huizenbezitters. Het zal je namelijk maar gebeuren dat je de grond letterlijk onder je voeten ziet wegzakken, al is de zichtbare schade bij de een wat minder, dan bij de ander. Maar wat dit rapport voor de individuele gevallen precies gaat betekenen wordt 26 mei nog niet duidelijk. Als er echter een relatie wordt gelegd tussen de werkzaamheden aan het kanaal in opdracht van de provincie en deze schade gevallen wordt er wel een belangrijke stap gezet, ondanks dat gedeputeerde Boerman in een uitzending van Politieke stem op Delta FM heeft aangeven dat de provincie so wie so de helpende hand gaat bieden.

De gedupeerden willen namelijk niet afhankelijk zijn van de goede wil van de provincie, maar dat op basis van de resultaten van het onderzoek duidelijk wordt wat de oorzaken zijn en wie daar verantwoordelijk voor is, zodat dit ook juridisch duidelijk vast komt te staan. Natuurlijk zit niemand er op te wachten dat de rechter er aan te pas moet komen, maar afhankelijk zijn van de liefdadigheid van de overheid is weer heel wat anders.

Maar zo ver is het nog niet, daar moeten de gedupeerden op wachten tot 26 mei 12.00 uur. Direct na de uitzending is dit rapport van 900 pagina's ook online beschikbaar en dat geldt ook voor het advies van de onafhankelijke commissie. Er komt echter ook een publieksvriendelijke uitvoering, want 900 pagina's vergt wel heel veel leeswerk.  

De spanning stijgt en dat is heel erg logisch, want voor velen volgt er komende dinsdag een uitspraak die hun leven voorgoed kan veranderen. Dat zij er zelf in dit stadium geen invloed meer op kunnen uitoefenen werkt niet echt mee om met deze spanning om te gaan. Het is voor de gedupeerden nog twee nachtjes slapen, helaas is dat niet voor iedereen in het eigen huis.

Ook hieronder kunt u dinsdagmiddag 26 mei vanaf 12.00 uur online de bekendmaking van de onderzoeksresultaten volgen. https://youtu.be/E6SAbQ-9zGM


«   »