Doorbraak op stapel voor woningbouw in sfeer van Zandwijk

VRIEZENVEEN - Er lijkt een doorbraak te worden geforceerd die het mogelijk maakt op de plek van het voormalige hotel Zandwijk woningen te bouwen. De gemeente Twenterand heeft met een aantal erfgoedinstanties in principe overeenstemming bereikt over het behoud van de meest markante gevelelementen. Dat geldt voor de Bond Heemschut en Cuypersgenootschap.

Het wachten is nog op groen licht van Het Oversticht, dat zich met erfgoed in de provincie Overijssel bemoeit. Er worden bij het doorgaan van het plan, dat voorziet in de bouw van negentien woningen, wel enkele voorwaarden gesteld, waarover nog met de gemeente wordt gesteggeld.

Er is de gemeente, voorop wethouder Koster, veel aan gelegen snel met de bouw te kunnen beginnen. Ook in de gemeenteraad klinken die geluiden. Alle aandacht van de gemeente gaat nu uit naar het 'op één lijn brengen' van de erfgoedinstanties en eigenaar/ontwikkelaar Nijhof, want die wil graag en rap beginnen, maar er naar eigen zeggen geen bakken geld achteraan gooien. In dat verband wijst hij er fijntjes op dat  'Zandwijk' hem sinds de aankoop in 2014 al veel heeft gekost. De gemeente verwacht alle partijen op één lijn te krijgen gezien 'positieve ontwikkelingen bij alle betrokkenen' en 'het algehele gevoelen dat op deze historische plek iets moois moet komen dat recht doet aan alle belangen'.

Het huidige karakteristieke pand, dat 105 jaar geschiedenis herbergt, moet tegen de vlakte om plaats te maken voor deels historiserende nieuwbouw, waarin markante bouwelementen dienen terug te komen, zoals het karakteristieke balkon en de gevelkop. Ook komt de kenmerkende ‘rode brievenbus’ op de huidige plek terug, omdat dit een rijksmonument is. Aan afbraak valt niet te ontkomen vanwege de slechte staat van het gebouw en de installaties. Het plan omvat ook de ‘overkant’ die het hoekpand Veneman en de woning van de kleindochter Mijntje van grondvester Meindert Zandwijk omvat als ook de fameuze Black Piano Bar.

 

Bron: Roskam.nl


«   »