Eerste digitale raadsvergadering in Twenterand

TWENTERAND - Ondanks dat er van te voren werkelijk alles aan was gedaan om de eerste digitale raadsvergadering van de gemeente Twenterand goed te laten verlopen zodat het democratisch proces niet alleen doorgang kon vinden, maar zoals het hoort en wettelijk ook moet, tevens openbaar te volgen was, kreeg men te maken met technische problemen tijdens de rechtstreekse uitzending. Het bedrijf dat voor heel veel gemeenten, de opnames maakt en die ook gebruikt worden als notulen, deelde na afloop van de vergadering het volgende mee: 

Vanavond hebben we te maken gehad met een technisch probleem waardoor de kijkers van de live uitzendingen mogelijk haperingen ondervonden tijdens het bekijken van de stream. Er is gedurende de uitzending gewerkt aan een oplossing, waardoor de uitzendingen rond 21.15 uur weer zonder haperingen te bekijken waren.

Was getekend NotuBiz

De vergadering begon om 19.30 uur en eindigde om 22.00 uur, als dus de problemen om 21.15 zijn opgelost betekent dit automatisch dat de kijkers naar  de uitzending via de website van de gemeente hier zeker last van hebben ondervonden, maar niet onmogelijk, ook voor de uitzending van Delta TV kan dit gevolgen hebben gehad. De lokale omroep is met een eigen camera altijd aanwezig tijdens de vergaderingen, voor bijvoorbeeld de gesprekjes vooraf, tussendoor en na afloop. Ook wordt een eigen camera gebruikt om tijdens een interruptiedebat de beide debaters tegelijkertijd in beeld te nemen, waardoor ook de lichaamstaal van de beide betrokkenen kan worden bekeken. Delta maakt ook gebruik van de beelden van Notubiz, maar stuurt deze zelf en rechtstreeks door naar de studio in Vroomshoop waar de beelden vervolgens aan de kabel worden doorgegeven. Als de haperingen echter in dit eerste stadium al zijn ontstaan, zijn de Delta beelden echter ook besmet. Van de haperingen en stilstaande beelden ontstaan in het web heeft de lokale omroep echter geen last, maar dat wil niet zeggen dat er ook bij Delta geen dingen fout kunnen gaan en in het verleden ook zeker fout zijn gegaan. Helaas kunnen de technici van de lokale omroep in de raadszaal niet zien wat en hoe het beeld op Delta TV er bij de mensen thuis uitziet, dus daar moet men het dan toch nog maar eens over hebben, want dat kan ook in de toekomst beslist problemen voorkomen. Dit is overigens geen onwil van de gemeente, maar het is er kennelijk nog niet van gekomen. 

Er blijven echter buiten de techniek ook best andere zaken over die voor verbetering vatbaar zijn en die komen in de evaluatie tussen de burgemeester en de fractievoorzitters zeker aan de orde. Op de website van de gemeente is deze eerste digitale raadsvergadering tot op dit moment nog niet terug te kijken. Via de lokale omroep is de raadsvergadering, zoals deze door Delta rechtstreeks is uitgezonden, dus inclusief het gesprek met de burgemeester, in de loop van deze avond of morgenochtend heel vroeg terug te kijken. Ook hier is enige vertraging ontstaan, maar dat had een andere oorzaak.

Overigens kan NotuBiz het zeker wel aan om kwalitatieve goede streams aan te leveren die live gebruikt en later uitgezonden kunnen worden. Vandaag vergaderde de Provinciale Staten (47 Staten leden) digitaal en dat ging technisch redelijk goed en dat was voor de provincie ook de eerste keer. De techniek is echter van veel factoren afhankelijk en er hoeft onderweg maar een heel klein dingetje fout te gaan en je hebt problemen. Aangezien tot op dit moment de vergadering via de website van de gemeente Twenterand nog steeds niet terug te kijken is, zal het ook best een behoorlijk probleem zijn en daar zal NotuBiz zelf wel het meest van balen. 

Toch is men in het gemeentehuis in Twenterand niet ontevreden over deze eerste digitale uitzending, hoewel met name de manier van inloggen en stemmen veel tijd in beslag nam en dat kan als er meerdere onderwerpen op de agenda staan best een probleem vormen. Overigens zorgt een behoorlijk percentage deelnemers aan digitale vergaderingen voor onnodige vertraging, omdat het allemaal nog te nieuw is, maar oefening baart kunst. Overigens zou de gemeente ook nog wel wat kunnen leren van de manier waarop de provincie een paar zaken in de eerste digitale vergadering heeft geregeld. De non-verbale communicatie, die je tijdens een fysieke raadsvergadering wel kunt zien en waar door de raadsleden ook vaak op wordt gereageerd ontbreekt echter, maar nood breekt wet. In het presidium wordt deze, hoe dan ook, historische digitale raadsvergadering nader geëvalueerd, maar één ding staat vast, van een normale fysieke raadsvergadering met publiek op de tribune zal voorlopig geen sprake zijn.

Vanaf 22 april staat de digitale raadsvergadering zoals door Delta is opgenomen en uitgezonden inclusief het gesprekje vooraf met de burgemeester, online en is op het YouTube kanaal van de Delta Media Groep terug te kijken en ook op de Facebookpagina van Politieke stem op Delta FM.  


«   »