Deze reguliere uitzending werd toch bijzonder

TWENTERAND - De uitzending van Politieke stem op Delta FM van donderdagavond 2 april werd om meerdere redenen een bijzondere uitzending. Het gebeurt namelijk niet zo vaak dat in een politiek praatprogramma redelijk diep en uitgebreid over het onderwerp geloof wordt gesproken. Met name het gesprek over wel of niet vaccineren en de opvatting dat het virus gezien moet worden als een straf van God, vielen daarbij op. 

De beide gasten, Gerjan Smelt en Jan Jonker, beide fractievoorzitters van christelijke partijen maakten er geen geheim van wat hun levensovertuiging is en dat verdient respect. Op een gegeven moment leek het er echter even op dat het programma de richting uit ging van een online kerkdienst, met dominee Jonker als voorganger. Presentator Walraven: 'Dat kun je natuurlijk ook verwachten als je dit onderwerp ter tafel brengt. Het leek mij goed, juist in deze tijd, dit onderwerp juist met deze gasten aan de orde te stellen en daar heb ik geen seconde spijt van.'

Uiteraard kwamen er ook enkele actuele politieke onderwerpen aan de orde, zoals hoe wordt de democratische politieke voortgang nu gewaarborgd? Duidelijk werd dat er gekozen gaat worden voor online vergaderen, mede omdat dit via een noodwet ook mogelijk is gemaakt. De debatten tussen de twee gasten, met name over Soweco en het extra krediet voor de aanleg van vier kunstgrasvelden, liepen behoorlijk hoog op. Smelt maakte op een gegeven moment duidelijk aan Jonker dat hij wel heel erg van achter uit zijn systeem reageerde en dat dit wel wat rustiger zou kunnen.

Voor de presentator hoefde het overigens niet rustiger en hij leunde tijdens deze woordenwisselingen tevreden achterover, want dit soort debatten zijn natuurlijk goed voor zijn programma. Het bleef overigens qua felheid en gedrevenheid best wel binnen de perken en de gasten gaven elkaar na afloop van de uitzending geen trap na, maar er werd wel afscheid genomen door middel van wat lichte trapbewegingen in elkaars richting. 

Het werd een uitzending die het terugkijken meer dan waard is, met dank aan de gasten Jan Jonker en Gerjan Smelt.

 


«   »