Er zijn 36 kandidaten voor een nieuwe burgemeester

VRIEZENVEEN/ZWOLLE - Volgens een persbericht uitgebracht door de afdeling communicatie van de Commissaris van de Koning in Overijssel hebben zich 36 kandidaten gemeld met interesse voor de vacature van burgemeester van de gemeente Twenterand. Commissaris van de Koning Heidema: „ik ben verheugd dat we nu een zo groot aantal sollicitanten hebben, dat geeft ruime keuze voor een kwalitatief goede nieuwe, Kroonbenoemde burgemeester voor Twenterand”.

Kennelijk valt het noemen van het aantal sollicitanten niet onder de afspraken met betrekking tot de vertrouwelijkheid rond deze procedure. Er wordt in dit bericht zelfs naar buiten gebracht dat het om vijf vrouwen en 31 mannen vanuit een breed scala aan leeftijdscategorieën gaat. 30 kandidaten hebben of hadden een hoofdfunctie in het openbaar bestuur, 6 sollicitanten hebben een andere professionele achtergrond.

Nu nog even de namen noemen en we zijn volledig op de hoogte. Dat mag echter weer niet naar buiten komen, want dat valt onder de vertrouwelijkheid. Dat de informatie die kennelijk nu wel naar buiten wordt gebracht hier buiten valt is overigens best opmerkelijk, maar dat zijn wel meer zaken in procedures, ook binnen de politiek. Gewoon een berichtje van de commissaris dat er deze ronde wel ruim voldoende sollicitanten hebben gereageerd, was echter ook voldoende geweest.

De komende tijd moet de commissaris aan het werk om de in zijn ogen meest geschikte kandidaten uit te zoeken door het inwinnen van informatie over de achtergronden van de kandidaten en het voeren van sollicitatiegesprekken met een aantal van de kandidaten. Daarna wordt de vertrouwenscommissie vanuit de gemeenteraad er bij betrokken en gaat met de geselecteerde kandidaten in gesprek. Zij brengt verslag van bevindingen uit aan de gemeenteraad en bereidt de aanbeveling voor. Het is uiteindelijk aan de gemeenteraad om de beste kandidaat voor Twenterand bij de minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties voor te dragen.

De procedure is erop gericht dat de nieuwe burgemeester in september kan beginnen.


«   »