Alleen de datum voor het open huis is nog niet bekend

VROOMSHOOP - De vaste repetitieavond van de Harmonie Vroomshoop is de vrijdagavond en voor Het Punt is de vrijdagavond bij uitstek een avond om de theaterzaal beschikbaar te stellen voor voorstellingen. Doordat de Harmonie de repetitieruimte huurt bij Het Punt, moet er door de Harmonie naar een andere locatie worden uitgeweken als de theaterzaal op vrijdagavond wordt gebruikt. Mede doordat de Het Punt de omzet moet verhogen om binnen de financiële kaders te blijven moet de Harmonie de laatste tijd steeds vaker uitwijken naar een andere locatie. Het bestuur van de Harmonie begrijpt dat de vrijdagavond voor Het Punt belangrijk is, maar als vereniging wil men af van deze, overigens voor beide partijen, onwenselijke situatie. 

Al een tijdje kijkt de Harmonie richting de oude bibliotheek van Vroomshoop gelegen op een steenworp afstand van Het Punt, want de beste oplossing is het hebben van een eigen oefenruimte, waar geen rekening hoeft te worden gehouden met andere gebruikers. De voormalige bibliotheek staat al sinds eind 2014 leeg en dat heeft zijn sporen nagelaten. Buiten het achterstallige onderhoud is er door vandalen zeker voor een aantal tienduizenden euro's schade aangericht. Het gebouw is eigendom van de gemeente en inmiddels lopen er gesprekken tussen de gemeente en de Harmonie om te kijken of men elkaar kan vinden. Met name over de vernielingen, het achterstallig onderhoud en de gevolgen voor het mogelijk aanwezige asbest zijn zaken die buiten de aankoop- of huurprijs in deze gesprekken aan de orde komen. De gemeente bevestigd dat er gesprekken lopen, maar doet verder geen mededelingen.

Ook de Harmonie praat met haar leden want een eigen onderkomen brengt extra verplichtingen met zich mee. Duidelijk is echter, zoals bleek uit een aantal gesprekken, dat de Harmonie graag wil verhuizen naar dit gebouw en ook voor Het Punt komt dit dus niet slecht uit. De Harmonie heeft zelfs al wat geoefend in het gebouw en de voor een repetitieruimte van een muziekvereniging heel belangrijke akoestiek is volgens zeggen 'acceptabel'.

Hoewel het voor de onderhandelingen misschien niet zo verstandig is om te zeggen, lijkt de optie bibliotheek voor de Harmonie de enige binnen de haalbare mogelijkheden en ook de gemeente wil wel van dit gebouw af of er een verstandige invulling aan geven. Ook wil de gemeente, om heel begrijpelijke redenen, maar wat graag meewerken om de omzet van het theater te verhogen. Dus alles wijst er op dat er binnenkort sprake is van een verhuizing. Een goed voorbeeld hoe één en ander geregeld kan worden is de verhuizing van stichting Manna naar de oude basisschool De Linde. Ook daar was sprake van achterstallig onderhoud, vernielingen en asbest. Een gesprekje tussen het bestuur van de Harmonie en Bertus Akse, de voorzitter van Manna, is in dit stadium dus nooit weg, want ook hij heeft deze onderhandelingen met de gemeente moeten voeren. Overigens is de opening van het nieuwe onderkomen van Manna en vervolgens het open huis komende zaterdag 29 februari vanaf 10.30 uur.

Wanneer het open huis wordt gehouden voor het nieuwe onderkomen van de Harmonie is nog niet bekend, maar dat dit er gaat komen lijkt vrijwel zeker.