Burgemeester van der Kolk wil volledig vuurwerkverbod

TWENTERAND - Burgemeester van der Kolk wil een verbod op de verkoop en het afsteken van consumentenvuurwerk. Dat blijkt uit een, mede door haar, ondertekende brief aan minister Grapperhaus, minister van Justitie en Veiligheid, van alle burgemeesters van de veertien Twentse gemeenten. Deze burgemeesters vormen samen het dagelijks bestuur van de Veiligheidsregio Twente. Het dagelijks bestuur van de VRT is voorstander van de meest vergaande variant, een volledig verbod op de verkoop en het afsteken van consumentenvuurwerk, zo staat vanmorgen te lezen op de voorpagina van Dagblad Tubantia. Burgemeester van der Kolk heeft er overigens nooit een geheim gemaakt hoe ze hierover denkt, dus verrassend is dit niet.  

Het kabinet kondigde vrijdag aan dat er dit jaar een verbod komt op knalvuurwerk en vuurpijlen. Uit de brief van de veiligheidsregio blijkt dat dit de Twentse burgemeesters niet ver genoeg gaat. Ze willen van al het vuurwerk af. Wat dit betekent voor het carbidschieten is niet bekend en ook is niet bekend hoe de gemeenteraden hier tegenover staan. Maar kennelijk hebben burgemeesters binnen de Veiligheidsregio hiervoor een mandaat.

Of dit signaal overigens door de minster overgenomen wordt, valt vooralsnog te betwijfelen. Ook de branchevereniging heeft al gereageerd en aangekondigd met claims te komen, omdat de vuurwerkverkopers met onverkoopbare voorraden blijven zitten.