PVV: Gemeente moet probleem Gevro oplossen!

TWENTERAND - Zoals al eerder aangegeven wordt er morgenavond tijdens de raadsvergadering daadwerkelijk een motie vreemd ingediend. Maar niet, zoals eerder sprake van was, over de perikelen rond het puinbreken bij handelsonderneming Dekker, maar over een heel andere zaak. Een zaak die voor de gemeente, hoe deze ook afloopt, grote financiële consequenties kan krijgen.

Morgen dient de PVV Twenterand namelijk een motie vreemd in om het college van B&W te bewegen het probleem van Gevro in Vroomshoop op te lossen. Erik Veltmeijer: ‘De gemeente heeft in 2012, voor zover wij dat kunnen zien, een fout gemaakt door Gevro toestemming te geven om fietsen te verkopen aan de Amerikalaan.'

Luvro tweewielers heeft na het toekennen van de verkoop van fietsen aan Gevro, mede omdat de verkoop van fietsen hem eerder op dit zelfde bedrijventerrein werd geweigerd, hierover bij de gemeente aangeklopt en zijn bezwaren daarna vervolgens ook voor gelegd aan de Raad van State. De Raad van State heeft uitgesproken dat de gemeente hier fout zit met als gevolg dat de gemeente moet gaan handhaven en hierdoor hangt volgens de PVV de toekomst van Gevro aan een zijden draadje. Op 28 januari 2020 heeft het college formeel besloten het verzoek tot handhaving toe te wijzen en tevens een last onder dwangsom (30.000 euro) aan Gevro op te leggen, ingaande 1 juni 2020. 

Erik Veltmeijer trekt zich het lot van ondernemer Gerrits, eigenaar van Gevro aan en kondigt in een persbericht deze motie vreemd aan, die hij dinsdagavond 6 februari in gaat dienen tijdens de raadsvergadering en onderbouwt dit als volgt: 

'Gevro is al jaren in een gevecht verwikkeld wat hem naast een hoop energie en stress, ook opzadelt met enorme hoge advocaatkosten. Al 18 jaar verdient de heer Gerrits zijn eigen boterham en betaalt netjes zijn belastingen. Het kan niet zo zijn dat dit bedrijf de bietenbrug opgaat vanwege een ernstige fout van de gemeente. Wie een fout maakt, moet hem herstellen. Wie een fout maakt, moet op de blaren zitten. Zo simpel is het. En dat is de gemeente!! Niet morgen, maar nu!’

Het is niet voor de eerste keer dat de PVV in Twenterand zich het lot van ondernemers aantrekt, maar in deze zaak is dus nog een ondernemer betrokken. Een ondernemer die ook rechten heeft, rechten die de Raad van State inmiddels heeft erkend. Ook deze ondernemer verdient, zelfs al veel langer dan 18 jaar, zijn brood en betaalt netjes zijn belastingen. Dat deze ondernemer, ook geheel buiten zijn schuld door een fout van de gemeente al vanaf 2012 wordt gedeputeerd, daar wordt in deze motie echter geen aandacht aan geschonken. 

Het gaat hier om een probleem dat al eerder onderwerp is geweest van veel debat (Konijnenberg) en dat is welke producten je nu wel of niet op een bedrijventerrein mag verkopen. De gemeente heeft eerder ondernemer Lucas van Luvro Tweewielers geen toestemming gegeven op deze locatie fietsen te mogen verkopen en een aantal jaren later zijn concurrent dus wel. De huisvestingskosten op een bedrijventerrein zijn significant lager dan in het centrum en dat betekent in dit geval dus oneerlijke concurrentie.

Er zijn in deze zaak dus twee bedrijven die gedupeerd zijn of worden. Want niet alleen ondernemer Gerrits wordt gedupeerd als er gehandhaafd wordt. Ook ondernemer Lucas wordt al jaren gedupeerd door deze fout van de gemeente, want hij heeft te maken met oneerlijke concurrentie en dus omzet verlies. Er komt volgens verwachting in ieder geval een schadeclaim van één van de ondernemers, maar het valt niet uit te sluiten dat beide betrokken ondernemers met claims richting de gemeente komen.  

Er is overigens nog een oplossing en dat is dat de beide ondernemers het eens worden, waardoor Gevro zijn concurrent kan uitkopen en het bedrijf overneemt, maar ook daar zal de gemeente dan financieel bij moeten helpen. Dan mag hij overigens nog steeds geen fietsen verkopen aan de Amerikalaan. Hoe dit ook gaat aflopen, het gaat de gemeente dus in alle gevallen geld kosten. Ja, wie een fout maakt, moet op de blaren zitten. 

Motie Vreemd GEVRO

«   »