TWENTERAND - In Twenterand is 1 op de 6 mensen laaggeletterd. Dat betekent dat zij moeite hebben met lezen en schrijven. Dat kan heel lastig zijn bij allerlei dagelijkse zaken. Het lezen van de bijsluiter van een medicijn, het lezen van de krant, het aanvragen van een paspoort, de ingrediënten lezen op een verpakking, een verhuizing doorgeven, enzovoort. De gemeente Twenterand vindt het belangrijk om deze mensen te helpen. Daarom biedt het Taalpunt Twenterand een uitgebreid ondersteuningsaanbod. Taalambassadeurs roepen mensen in een video op hulp te vragen bij lezen en schrijven en dringen aan om hier vooral gebruik van te maken.

Een van de eerste acties van wethouder Mark Paters na zijn aantreden in 2018 was een vereenvoudigde versie van het coalitieakkoord in samenwerking met het Taalpunt Twenterand. “Hiermee hebben we als nieuw college gelijk laten zien dat we het belangrijk vinden om aan de slag te gaan met laaggeletterdheid.” Paters is blij met de video die nu gemaakt is met daarin een oproep aan laaggeletterden: “Ik vind het een mooie manier om nog meer mensen te bereiken. Dikke pluim ook voor de taalambassadeurs. Mooi om hun passie te zien om andere mensen te willen helpen. En zoals Dianne en Erika Companje het beide heel treffend zeggen: het kan je zoveel brengen in je leven als je kunt lezen en schrijven!”
Taalpunt
Het Taalpunt is voor alle inwoners van Twenterand die op de één of andere manier moeite hebben met lezen of schrijven. Iedereen die zijn of haar taal wil verbeteren, is welkom bij het Taalpunt. Maar ook voor andere basisvaardigheden zoals rekenen en omgaan met de computer kunnen inwoners hier terecht. Het Taalpunt heeft een overzicht van bestaande cursussen en verwijst naar een passende cursus door. Bij het Taalpunt werken vrijwilligers. Samen met de coördinator Dianne Spaan-Companje wordt gekeken wat iemand nodig heeft en wat hij of zij graag wil leren. Daarna kunnen mensen deelnemen aan een cursus of leesclub. Deze worden op verschillende plekken in Twenterand gegeven.