Stadsbank Oost Nederland heeft zaken (weer) niet op orde

ENSCHEDE – Stadsbank Oost Nederland is zelf best tevreden over de eigen wijze van bedrijfsvoering. 'Wij zijn dé financieel dienstverlener in Oost Nederland sinds 1939. Stadsbank Oost Nederland is een non-profit organisatie. Ons kantoor is gevestigd in Enschede. Onze drijfveer? Duurzame financiële stabiliteit creëren voor onze klanten in opdracht van 22 gemeenten in Twente en de Achterhoek. Elke werkdag zetten ruim 140 financiële professionals hun expertise in om mensen weer in hun kracht te zetten als het gaat om financieel gezond worden én blijven.' De rechter is echter een stuk minder tevreden over de werkwijze van deze bank. De bank waar ook de gemeente Twenterand bij betrokken is en mee samenwerkt.

Het schort bij de Stadsbank Oost Nederland namelijk aan een ordentelijke en inzichtelijke administratie. Je vraagt je af hoe het mogelijk is mensen te helpen om de eigen administratie op orde te brengen als je daar als organisatie zelf ook niet in slaagt. Om die reden heeft de Rechtbank Overijssel bepaald dat er tot maart volgend jaar geen nieuwe huishoudens met problematische schulden mogen worden toegelaten. Ook zijn enkele andere bewindvoerderende instanties, waaronder commerciële bureaus en bedrijven, verplicht tot een ‘klantenstop’. Ze laten onder meer steken vallen ter zake verslaglegging en dossiervorming.

De Stadsbank Oost Nederland is een gemeentelijk samenwerkingsverband dat bewindvoering uitvoert namens de 22 aangesloten gemeenten in Twente en de Achterhoek. Ook de gemeente Twenterand maakt gebruik van de diensten van de stadsbank Oost. Het is overigens niet voor de eerste keer dat de stadsbank haar zaken niet op orde heeft en daar zou lering uit getrokken zijn. De rechter is echter van mening dat de administratie van de bank niet op orde is en dat is een kwalijke zaak, zeker voor een bank. Wat dit betekent voor inwoners van Twenterand die hulp nodig hebben om uit de schulden te komen is niet bekend, maar het kan natuurlijk niet zo zijn, dat zij de dupe worden van deze situatie, waar zij zelf part noch deel aan hebben. 


«   »