Scheiden doet lijden

TWENTERAND- Een scheiding is altijd een ingrijpende gebeurtenis voor de betrokkenen omdat er veel verandert. Om inwoners hierbij te ondersteunen, komt er volgend jaar in Twenterand een scheidingspunt. Een scheiding kan veel impact hebben op kinderen. Het scheidingspunt helpt ouders om te zorgen dat hun kinderen hier op de korte of lange termijn zo weinig mogelijk last van krijgen. Daarnaast komt er een financieel preventiemedewerker die centraal aanspreekpunt wordt voor zowel inwoners als professionals voor alle vragen rondom financiële ondersteuning. De combinatie in deze pilot tussen ondersteuning bij zowel een scheiding als de financiële problemen die ermee samenhangen, is vrij uniek in Nederland.

Scheidingspunt

Bij een scheiding moet er veel geregeld worden en zijn er allerlei keuzes die moeten worden gemaakt wat betreft de kinderen, wonen, financiën en meer. Het scheidingspunt geeft onafhankelijk informatie en advies. Het maakt inzichtelijk waar iemand aan moet denken wanneer hij of zij gaat scheiden en helpt bij het verminderen van de negatieve effecten. Indien nodig verwijst het scheidingspunt door naar andere ondersteuning. Wethouder Mark Paters is blij met komst van het scheidingspunt: “Het is een waardevolle aanvulling op andere ondersteuning die we in Twenterand al hebben. Bovendien kunnen mensen straks op één plek terecht met al hun vragen rond een scheiding.”

Het scheidingspunt is er voor iedereen die betrokken is bij een scheiding. Dat zijn in eerste instantie de partners/ouders zelf, de kinderen, familie en vrienden maar ook bijvoorbeeld leraren of hulpverleners die ondersteuning bieden bij inwoners die scheiden. Al deze partijen kunnen straks voor vragen en advies terecht bij het scheidingspunt.

 Financieel preventiemedewerker

De inzet van een financieel preventiemedewerker is een van de acties uit de nieuwe schuldenaanpak van gemeente Twenterand. De financieel preventiemedewerker is er voor zowel inwoners als professionals. Voor vragen, advies, doorverwijzing naar de juiste vormen van ondersteuning, maar ook om nieuwe samenwerkingen te starten. Wethouder Martha van Abbema: “We willen onze inwoners hiermee extra begeleiding bieden bij hun financiën. De weg naar hulp bij eventuele schulden moet makkelijker worden. We hopen op deze manier nieuwe doelgroepen te bereiken en mensen sneller te kunnen helpen om zo armoede en schulden tegen te gaan. Op dit moment zijn er in Twenterand al veel initiatieven van organisaties en vrijwilligers. Met de komst van de preventiemedewerker willen we deze meer aan elkaar koppelen.”

 Start

De organisatie Radar uitvoering gaat zowel het scheidingspunt als het deel financiële preventie voor de gemeente Twenterand uitvoeren. Zij gaan de komende periode hier medewerkers voor werven. Zodra het scheidingspunt en de financieel preventiemedewerker officieel van start gaan, maken we dit bekend via de verschillende gemeentelijke kanalen.


«   »