Als het vakantiepark je (t)huis is

TWENTERAND - Op dit moment is er veel te doen over kinderen die geen geschikte woonruimte hebben en uithuisplaatsing. Jeugdzorg plaatst de kinderen (tijdelijk) in een pleeggezin. Eén van de eisen om de kinderen weer terug te krijgen naar de ouders is een stabiele woonomgeving. En er is haast bij: bij jonge kinderen is er na een termijn van zes maanden sprake van onthechting. De gemeente verleent geen urgentie, zodat je geen voorrang krijgt op een huurhuis.

Daarnaast heeft de kinderombudsvrouw in juni 2019 alle gemeenten in Nederland een mail gestuurd i.v.m. het rapport “Als het vakantiepark je (t)huis is, Zicht op, en zorg en zekerheid voor kinderen op vakantieparken”. Het gaat hierbij om gezinnen met kinderen die langdurig op vakantieparken wonen- zeker als dit niet vrijwillig is- en grotendeels onder de radar lijken te geraken. Ook zegt zij zeer recentelijk naar een uitzending van Radar 'Kinderen hebben het recht om bij hun eigen ouders op te groeien. Dat is een heel belangrijk recht. Het mag niet op huisvesting vastzitten dat een kind ergens anders gaat wonen.'

Gemeenten zijn verantwoordelijk voor het beschermen van kinderen en de uitvoer van jeugdzorg. Ook gaan gemeenten over huisvesting en woonverordeningen. Gezinnen in één huis houden is goedkoper dan mensen op straat zetten en vervolgens opvangen. Een crisisplek kost al snel 13.000 euro en een plaatsing in een gesloten instelling kost 40.000 euro. Waarom gooi je iemand met een huurachterstand van 4800 euro op straat, terwijl de opvang van zo’n gezin al snel 60.000 euro kost?

Dit zijn zeer verontruste meldingen en kunnen tot zeer schrijnende situatie (gaan) lijden. Het CDA maakt zich hierover zorgen en heeft schriftelijke vragen gesteld die u hieronder kunt lezen. 

Schriftelijke vragen CDA
Word – 112,5 KB 197 downloads

«   »