Vakbond en werkgevers eensgezind over toekomst Soweco

TWENTERAND - Of deze avond geschiedenis gaat schrijven weten we niet, wel is zeker dat alle organisaties die uitgenodigd waren over de plannen van het dagelijks bestuur van Soweco hun mening te geven, het volledig met elkaar eens waren. Zelfs de vakbond FNV en de werknemersorganisatie VNO-NCW waren hierover eensgezind en dat is natuurlijk best bijzonder. Het was toch al een heel bijzondere avond, want het is nog niet zo vaak voorgekomen dat een politieke partij een bijeenkomst organiseert en dat deze vervolgens in de raadszaal wordt gehouden. Buiten de twee genoemde organisaties gaven ook de directie van Soweco, de ondernemingsraad van Soweco en de raad van commissarissen van Soweco hun mening over de plannen met het bedrijf.  

Ook gaven de organisaties PSO (prestatieladder socialer ondernemen), Cedris (koepelorganisatie SW bedrijven) en accountantsbureau BDO hun mening over het besluit van het dagelijks bestuur van Soweco om het bedrijf per 1 januari 2021 te ontmantelen.

De rode draad bij alle insprekers was de waarschuwing richting de raadsleden van de gemeenteraad van Twenterand:

'Bezint eer gij begint.'

Kennis en kunde worden hier weggegooid en de kosten van deze hele exercitie worden door accountantsbureau BDO vele malen hoger ingeschat dan het onderzoeksbureau Iroko, dat door het dagelijks bestuur hiervoor is ingeschakeld, op papier heeft gezet. Dat de gemeenschappelijke regeling van zes gemeenten wordt ontbonden is niet het punt, maar wel de wijze waarop het bestuur hier vorm en inhoud aan wenst te geven. Nog een spreuk die voorbij kwam, 'Gooi het kind niet met het badwater weg.'

De bijeenkomst werd geopend door twee werknemers van Soweco, Maja Hansen en Noël Bekke, die hun gevoelens deelden over de onrust die dit besluit voor hen met zich mee heeft gebracht en nog steeds met zich meebrengt. De voortdurende onzekerheid over hun toekomst laat diepe sporen na, dat werd haast pijnlijk duidelijk in hun bijdragen.

De avond was georganiseerd door de PvdA-GL Twenterand en fractievoorzitter Stephan Reusken vertelde in zijn inleiding waarom hij van mening is dat deze avond gehouden moest worden. Hij had namelijk tot nu toe onvoldoende informatie om begin 2020 een onderbouwde beslissing te kunnen nemen met betrekking tot de plannen van het dagelijks bestuur, waarvoor wethouder Martha van Abbema in Twenterand politieke verantwoordelijkheid draagt. De informatie die hij wel had was eenzijdig en werd niet onderbouwd door concrete cijfers.

Wat de gemeenteraad van Twenterand uiteindelijk gaat besluiten, is natuurlijk aan de raadsleden, maar zeker is dat de wethouder wel een groot aantal vragen te beantwoorden krijgt tijdens het raadsdebat over dit onderwerp op 27 november 2019. Besluiten worden er dan nog niet genomen, maar de wethouder heeft wel wat uit te leggen en dat zal niet meevallen na het horen van de inbreng van deze stakeholders. 

U kunt de hele bijeenkomst op een tijdstip dat u schikt terugkijken, via het YouTubekanaal van de Delta Media Groep, of via deze site via de link 'Uitzendingen Delta TV  gemist?' onder de rubriek raadsvergaderingen, hoewel het dus formeel geen raadsvergadering was. Voor het vormen van een gefundeerde mening over deze zaak is het terugkijken van deze video eigenlijk een must. In ieder geval was initiatiefnemer Stephan Reusken over deze avond heel tevreden, ook over de opkomst van zijn collega's uit Twenterand en hij hoopt dat de raadsleden van Almelo, Rijssen-Holten, Hellendoorn, Wierden en Tubbergen deze video gaan terugkijken en betrekken bij hun besluitvorming begin 2020. 

U kunt deze video hieronder ook direct terugkijken, zodat ook u zich een mening kunt vormen over deze zaak die de politiek zo bezig houdt.


«   »