Verzoek om grondiger onderzoek naar nachttrein ingediend

TWENTERAND - Verkeerswethouder Bart-Jan Harmsen heeft een officieel verzoek ingediend bij het Ontwikkelteam Blauwnet / Vechtdallijnen om een grondiger onderzoek naar de komst van een nachttrein op het traject Almelo-Hardenberg. Harmsen liet dit weten naar aanleiding van vragen van de GBT fractie tijdens de laatstgehouden raadsvergadering. “Ik heb de wethouders van de gemeenten Almelo en Hardenberg geïnformeerd dat de nachttrein een wens vanuit de gemeente Twenterand is. Kijkend naar het succes van de nachttrein in de Achterhoek en de belangstelling vanuit de enquête, hebben wij een officieel verzoek ingediend om dit nader in kaart te brengen.” Daarnaast heeft Harmsen de beide wethouders om steun gevraagd, omdat zij van dezelfde lijn gebruik maken.

                      Savannah Makkinga

Door het ingediende verzoek wordt de behoefte grondiger geanalyseerd. Zo wordt er, naast ervaringen elders,  gekeken naar potentieel bereik aan mensen, kosten-batenanalyse en inzet personeel en stewards.

Ook wordt naar directe aansluitingen gekeken, zoals richting Zwolle en Enschede, waarbij de laatste gemeente heeft aangegeven mee te willen doen. Keolis en de provincie Overijssel zijn van dit verzoek op de hoogte gesteld.

Volksvertegenwoordiger van GBT Savannah Makkinga is blij met deze ontwikkeling en volgt dit dossier op de voet. Zij zette namens GBT een enquête op om de behoefte voor een nachttrein, elders noemen ze het Daybreaker, te polsen. Maar liefst 555 mensen vulden de enquête in, er kwamen 223 reacties binnen en het werd massaal gedeeld via de diverse social mediakanalen. 95,1 % gaf aan voorstander te zijn van zo’n nachttrein om uiteenlopende redenen, zoals: bezoeken van uitgaansgelegenheden, sportwedstrijden, vervoer van en naar hun werk, aansluiting naar Schiphol, bezoek aan bioscopen, festivals en het besparen op kosten voor een taxi. Meest genoemde tijdstip van de nachttrein was tussen 02.00 en 03.00 uur.

Makkinga: “Wij zien de nachttrein, naast meer betaalbare jongerenhuisvesting waar we al jaren voor pleiten, als een middel om het voorzieningsniveau te verhogen en jongeren binnen onze gemeente te houden.”


«   »