De PVV betrekt de (lokale) politiek in de zwarte pietendiscussie

VRIEZENVEEN - 'Alles is politiek. maar politiek is niet alles', is een uitspraak en een boek van H.M. Kuitert. Met deze woorden sluit presentator Walraven ook iedere keer zijn politieke praatprogramma af.

Doordat Erik Veltmeijer, namens de PVV Twenterand, over de inzet in Vriezenveen van roetveeg- en glutenpieten naast de sinds mensenheugenis bij dit kinderfeest behorende zwarte pieten er nu formeel schriftelijke vragen over heeft gesteld, wordt dit onderwerp nu ook daadwerkelijk in deze gemeente politiek gemaakt. 

Je kunt natuurlijk alles politiek maken, maar je dient je ook af te vragen of je dit met alles ook moet doen. De PVV is van mening dat de lokale politiek zich kennelijk moet mengen in deze discussie. Daar zullen de meningen zeker over verschillen en weer lokt deze partij antwoorden uit in de trant van, 'daar gaan wij niet over'. Maar het recht om vragen te stellen heeft deze partij, dat hebben we nu eenmaal zo met elkaar afgesproken. Mogelijk dat hier ook een andere uitspraak van toepassing is, hoewel het onderwerp er zich mogelijk niet echt voor leent. Voltaire zei ooit: Ik verafschuw wat u zegt, maar ik zal uw recht om het te zeggen met mijn leven verdedigen.

De inleidende woorden voor de vragen van de PVV zijn als als volgt:

We hebben kunnen lezen dat Sinterklaas in Vriezenveen dit jaar aankomt met niet alleen Zwarte Pieten, maar ook met roetveegpieten en zelfs een glutenpiet.

Uit onderzoek is gebleken dat 95% van de Nederlanders Sinterklaas wil vieren met echte Zwarte Pieten. Omdat volgens bijna alle Nederlanders Zwarte Piet niets, maar ook niets te maken heeft met racisme. Zwarte Piet is een kindervriend die cadeautjes uitdeelt aan de kinderen. Zo was het en zo willen we het houden.

De Partij voor de Vrijheid snapt dat sommige tradities veranderen in de loop van de tijd, maar dit moet dan vanuit de bevolking zelf komen. Wat we nu zien is dat onder dwang geprobeerd wordt om onze traditie met Zwarte Pieten om zeep te helpen. Zelfs burgemeesters maken zich hier schuldig aan door de hoogte van subsidies voor intochten te koppelen aan het aantal roetveegpieten.

We zijn er ook van overtuigd dat bijna niemand in Vriezenveen zit te wachten op roetveeg- en glutenpieten. Het verbaast ons dan ook dat we dit jaar te maken krijgen met Sinterklaas en een paar neppieten. De Randstad discussie over Zwarte Pieten speelt helemaal niet in Twenterand. Een handjevol mensen probeert hun mening op te dringen aan de meerderheid. Een grote schande.
In plaats van trots te zijn op onze traditie laten we deze uithollen door een klein groepje fanatici dat een hekel heeft aan onze cultuur. Straks heb je alleen nog op Curaçao echte Zwarte Pieten. Hoe ironisch kan het zijn?

Hoe is het mogelijkheid dat een minderheid de meerderheid haar wil oplegt?

 

Schriftelijke vragen PVV

«   »