Erik Veltmeijer verwijt de gemeente hebzucht

TWENTERAND - Dat Erik Veltmeijer namens de PVV ruim de helft van alle gestelde schriftelijke vragen voor zijn rekening neemt is een gegeven waar De Twenterander al eerder op gewezen heeft. Hoe je er ook over denkt, hij is hierin heel actief en dat is best opvallend voor een partij met maar een zetel in de gemeenteraad. Deze keer stelt de PVV vragen over het feit dat het netwerk, van netbeheerder Enexis, geen mogelijkheden meer kan aanbieden om de in en rond Twenterand duurzaam opgewekte energie terug te leveren aan het netwerk. Als dit niet meer kan, heeft het ook geen zin om hiervoor plannen te ontwikkelen. Voor een particulier, met enkele zonnepanelen op het dak en binnen de kernen, kan dit kennelijk nog wel, maar voor (boeren)bedrijven is dat niet meer mogelijk. Het netwerk heeft onvoldoende capaciteit , met name in de buitengebieden en het verhogen van de capaciteit gaat niet alleen heel veel geld kosten, maar gaat ook jaren duren, er wordt zelfs gesproken over een termijn van 8 jaar. Ook hierover is op deze site al eens eerder een artikel verschenen.

Hieronder de inleiding van de PVV 

De Partij voor de Vrijheid vindt de huidige energietransitie ondoordacht, onnodig, milieuvervuilend en onbetaalbaar voor burgers en bedrijfsleven. Er is een nieuwe economie ontstaan, een kunstmatig gecreëerde economie. Handige ondernemers harken miljoenen gemeenschapsgeld binnen en zelfs gemeentes zien deze subsidies als nieuwe bronnen van inkomsten. Opgebracht door de belastingbetaler die zijn maandelijkse rekening ziet ontploffen.

De hebzucht van de gemeente Twenterand heeft geleid tot de ontwikkeling van Zonnepark Oosterweilanden. Ruim 14 miljoen euro subsidie levert dit weiland vol met zonnepanelen op. Er wordt stroom opgewekt wanneer de zon schijnt en wanneer de zon niet of nauwelijks schijnt krijgen de aangesloten huishoudens gewoon grijze (fossiele) stroom.

Het gevolg van het ontwikkelen van het Zonnepark Oosterweilanden (lees incasseren van miljoenen subsidie) is dat de plannen van ondernemers (boeren) op slot zijn gezet. Er is geen capaciteit meer over! In alle plannen van politieke partijen en in alle publicaties van de overheid en zogeheten deskundigen, wordt gezegd dat we het met zon en wind niet gaan redden én dat we eerst alle geschikte daken van zonnepanelen moeten voorzien, voordat er kostbare grond wordt opgeofferd waarop zonnepanelen worden gedumpt.

Welnu, dit streven – eerst de daken voorzien van zonnepanelen – is onuitvoerbaar omdat de gemeente de boel on hold heeft gezet door te kiezen voor 14 miljoen euro subsidie, lees het ontwikkelen van Zonnepark Oosterweilanden. Daarnaast krijgen ondernemers/boeren veelvuldig de kritiek uit vooral linkse hoek dat zij te weinig verduurzamen. Nu willen agrariërs verduurzamen, door hun daken te laten bedekken met zonnepanelen, en nu kunnen ze dit niet omdat de gemeente ervoor gezorgd heeft dat er dus geen capaciteit meer is.

Deze situatie heeft overigens ook gevolgen voor de aangekondigde plannen van het Waterschap voor het plaatsen van zonnepanelen rond een of meer waterzuiveringsinstallaties in de gemeente Twenterand. 

Ondernemers de upe van zonnepark Oosterweilanden
Word – 67,5 KB 171 downloads

«   »