Extra uitzending Politieke stem op Delta FM over Soweco

VROOMSHOOP - Donderdagavond 24 oktober wordt er een extra uitzending van het politieke praatprogramma uitgezonden. Daar is ook alle reden toe, want de toekomstplannen voor Soweco, zijn politiek hot. Het dagelijks bestuur, bestaande uit zes wethouders uit Almelo, Twenterand, Rijssen-Holten, Tubbergen. Wierden en Hellendoorn zijn het volledig eens met elkaar; De gemeenschappelijke regeling moet  per 1 januari 2021 ontbonden worden en de gemeenten bepalen zelf hoe ze verder gaan met het uitvoeren van de wettelijke taken met betrekking tot 'hun' mensen binnen de WSW.  

Dit betekent het einde van het instituut Soweco, dat al meer dan 50 jaar bestaat. Dit bestuursbesluit heeft nogal wat reacties uitgelokt, niet alleen onder de 2000 medewerkers van Soweco, met als woordvoerder de ondernemingsraad, maar ook binnen de politiek in de zes betrokken gemeenten zijn er nog heel veel vragen. Met name over de manier waarop de gemeenschappelijke regeling wordt ontbonden en de consequenties van dit, overigens enige, scenario dat het bestuur voor ogen heeft.

Presentator Walraven:  ‘Gelukkig zijn we, met dank aan de heren van de techniek, zo flexibel dat we snel kunnen schakelen door een extra uitzending te maken waardoor we kunnen inspringen op de actualiteit. ‘

Aangezien de ondernemingsraad, tegen de manier waarop in hun ogen het dagelijks bestuur de raad tot nog toe buitenspel heeft gezet, een rechtszaak is gestart is het bespreken van dit onderwerp waarbij de beide beoogde gasten, wethouder van Abbema, lid van het dagelijks bestuur van Soweco, en Miriam Doeschot, woordvoerder van de ondernemingsraad van Soweco, tegelijkertijd aan tafel zitten, volgens adviseurs en advocaten onverstandig.

‘Zolang een zaak onder de rechter is wordt dit in vrijwel alle gevallen overigens afgeraden. Jammer, Ik had dit graag anders gezien, maar ik heb er wel begrip voor’ geeft Walraven aan.

De extra uitzending over Soweco gaat echter wel gewoon door en in het eerste half uur wordt er nu gesproken met wethouder van Abbema, die niet alleen het standpunt van het bestuur zal verdedigen, maar met name zal ingaan op de consequenties van dit besluit voor de gemeente Twenterand en de betrokken medewerkers van Soweco die woonachtig zijn in de gemeente.  Na de onderbreking krijgt de ondernemingsraad van Soweco de gelegenheid haar standpunten naar voren te brengen en te reageren op het gesprek met wethouder van Abbema. Als het goed is komen de beoogde gasten dus wel aan tafel in deze uitzending, maar helaas niet op hetzelfde moment. Namens de ondernemingsraad van Soweco schuiven waarschijnlijk Miriam Doeschot en Binaca Hofmeijer aan.

Dat ze niet samen met de wethouder het gesprek aan kunnen neemt niet weg dat het zeker een interessante uitzending kan gaan worden. Donderdagavond 24 oktober vanaf 19.00 uur op Delta FM, Delta TV en de Facebookpagina van Politieke stem op Delta FM.


«   »