Invasie van Den Haag door 10.000 boeren

DEN HAAG - Duizenden boeren die vandaag op het Malieveld in Den Haag gaan demonstreren voor een beter landbouwbeleid, dreigen het verbod om met hun tractors over de snelweg te rijden, aan hun laars te lappen. Ze mogen met maximaal 75 tractors naar het Malieveld. Een verkeerschaos dreigt, ondanks dat de organisatie aangeeft dat snelwegen worden gemeden, "want we willen geen automobilisten belemmeren". Maar het heeft inmiddels geleid tot de drukste ochtendspits ooit.

Eerst wilden de boeren met honderden tractors de Haagse binnenstad inrijden, maar na spoedoverleg met de gemeente Den Haag is besloten dat er 75 trekkers op het Malieveld mogen worden geparkeerd. Ook dit uitgangspunt kon niet worden gehandhaafd en er staan nu ruim 400 trekkers op het actieterrein. 

De overige voertuigen worden bij het stadion van ADO Den Haag en op het Scheveningse strand neergezet. Boeren van Stichting Agractie (initiatiefnemer van het protest, red.) weigerden eerder nog naar het voetbalstadion te gaan, maar na intensief overleg is er toch een compromis uit de bus gekomen.

Een politiewoordvoerster meldt dat de trekkers niet over de snelweg mogen. ,,Tractoren mogen 25 kilometer per uur rijden, dat verdraagt zich niet met de rest van het verkeer dat 120 of 130 km per uur rijdt. We zullen heel goed in de gaten houden of er geen landbouwverkeer over de snelweg rijdt. Als dat wel het geval is, komen we in actie en begeleiden we de tractoren totdat ze van de snelweg af zijn'', zegt woordvoerster Suzanne van de Graaf.

Rijkswaterstaat verwacht in ieder geval een zware ochtendspits. Zware buien en het protest kunnen ertoe leiden dat de altijd al drukke ochtendspits op dinsdag tot extra reistijd leidt. Ook de avondspits kan drukker verlopen, omdat de buienkans in de tweede helft van de middag vooral in het zuiden van het land fors toeneemt. Die buien gaan mogelijk vergezeld van onweer en hagel. Rijkswaterstaat wijst erop dat ook de naar huis terugkerende boeren tijdens de avondspits voor extra drukte kunnen zorgen.

Met name de geluiden dat de veestapel moet halveren brengt de boeren op de been en richting Den Haag, waaronder zoals verwacht  600 boeren uit Twente. Of en welke boeren uit Twenterand onderweg zijn naar Den Haag is niet bekend. Wel is bekend dat deze 600 boeren voor het grootste gedeelte met bussen richting Den Haag zijn vertrokken en dat de trekkers thuis blijven.

Het wordt één van de grootste acties die boeren ooit hebben georganiseerd, ook boer Koekoek kreeg nooit zoveel boeren naar Den Haag.


«   »