Twenterand succesvol bij organisatie radenbijeenkomst

TWENTERAND - De gemeenteraad van Twenterand en de Regio Twente kunnen terug kijken op een bijzonder geslaagde radenbijeenkomst. Van de genodigden hadden 120 personen er gehoor aan gegeven en dat is ongeveer twee keer zo veel als gebruikelijk bij dit soort bijeenkomsten, die een paar keer per jaar worden georganiseerd. 

Voor de bijeenkomst van 19 september 2019 in Vriezenveen zijn uitnodigingen verstuurd naar: de raadsleden van alle Twentse gemeenten, het algemeen en dagelijks bestuur van het Waterschap, de leden van de provinciale Staten en de gedeputeerden, de griffies, de betrokken beleidsmedewerkers in de Twentse gemeenten, ondernemers uit de regio, de tafel circulaire economie en duurzaamheid agenda van Twente en de 20 grootste sponsoren 650 jaar Vriezenveen.

De bijeenkomst stond in het teken van innovatief en duurzaam ondernemerschap in Twente. Raab Kärcher, de Groot Vroomshoop, Jotem, het Waterschap, Bakkerij Holland, Cogas, het Zonnepark Oosterweilanden, Roelofs en Vita Plastics waren nadrukkelijk betrokken bij het succes van deze avond.  De avond begon bij Raab Kärcher waar op het Jan Neurinkplein een aantal sprekers een korte inleiding hield, waaronder burgemeester Annelies van der Kolk, Doekle Terpstra, voorzitter Nationaal Techniekpact 2020 en Danny van Deursen, procesmanager energie strategie. Allard Vaatstra, senior communicatieadviseur gemeente Twenterand, introduceerde deze sprekers en had gesprekjes met gedeputeerde Tijs de Bree en met de gastheren bij Raab Kärcher, Menno Hoekstra en Gerhard Hospers.     

Na deze inleiding werd het gezelschap verdeeld in vier groepen, die ieder een ander programma kregen voorgeschoteld. Een groep ging naar Bakkerij Holland, waar samen met Cogas en het zonnepark Oosterweilanden gesproken werd over duurzaamheid en de mogelijkheden. Met name de restwarmte die vrijkomt bij Bakkerij Holland kan gebruikt worden voor verwarming in de omgeving van de locatie en daar is Cogas dan weer nadrukkelijk bij betrokken. Dat een zonnepark en duurzaamheid raakvlakken hebben ligt voor de hand.

Een tweede groep ging naar het bedrijf Jotem dat zich heeft gespecialiseerd in waterbehandeling en hiervoor complete units in containers aanbiedt die wereldwijd worden ingezet. Ook bij missies van defensie in bijvoorbeeld Afghanistan is het bedrijf betrokken zodat de uitgezonden soldaten verzekerd zijn van goed drinkwater. Maar ook bij de zuiveringsinstallaties in Nederland kom je dit bedrijf tegen, met name om de medicijnresten uit het water te halen. Dat het waterschap hier dus ook een presentatie hield lag voor de hand, want het filteren van de medicijnresten is een groot probleem.

De andere twee groepen bleven op de locatie van Raab Kärcher, waarbij één groep kon zien en horen waarin de gastheren van deze avond door de invoering van Greenworks en de Groot Vroomshoop met Finch Buildings en duurzame bouw onderscheidend zijn op het gebied van innovatie en duurzaamheid.

De tweede groep werd in een ander gedeelte van het bedrijf op de hoogte gebracht waarom de Roelofs Groep winnaar geworden is van de DIA Innovation Award Volandis (duurzame inzetbaarheid in de bouw en infra). Door de jarenlange ervaring in de kunststofrecycling gaf Vita Plastics (duurzame grondstoffen) hier tekst en uitleg over de visie die door dit bedrijf is ontwikkeld gebaseerd op de principes van de circulaire economie.

De bijeenkomst werd afgesloten op de ondernemersbeurs in de feesttent aan het Manitobaplein, waar nog lang werd nagepraat over deze geslaagde bijeenkomst. Met name de inbreng van de bedrijven die zich op deze avond presenteerden werd bijzonder op prijs gesteld, maar bovendien heel leerzaam gevonden. De deelnemers aan deze bijeenkomst konden hun auto's overigens laten staan op de parkeergelegenheden bij Raab Kärcher, want zij werden deze hele avond vervoerd door elektrische auto's en zelfs een waterstofauto. De auto's met chauffeur werden beschikbaar gesteld door Auto Lease Twente. 

De organisatie, bestaande uit griffier Robert Ros en zijn staf van 15 medewerkers, kunnen met een tevreden gevoel terugkijken op deze avond. De lokale omroep Delta is aanwezig geweest en heeft opnamen gemaakt. De beelden worden de komende dagen verwerkt tot een sfeerimpressie die, als alles mee zit, in het weekend van 28 en 29 september via Delta TV een aantal malen wordt uitgezonden. Tevens is deze rapportage dan terug te zien via het YouTube-kanaal van de lokale omroep.