Permanente bewoning vakantiehuisjes politiek nog steeds een hot item

TWENTERAND - Al decennia lang, en niet alleen in het Vechtdal, is permanente bewoning op recreatieparken onderwerp van politieke debatten in een groot aantal gemeenten. Sommigen gemeenten zijn gaan handhaven, andere gemeenten hebben dit gelegaliseerd, een aantal gemeenten hebben in arren moede besloten een streep te zetten onder een huidige situatie, door bestaande situaties eenmalig te legaliseren, maar nieuwe permanente bewoning niet meer toe te staan. Een ander deel van de betrokken gemeenten worstelt echter nog steeds met dit probleem.

Via het project ‘Vitale vakantieparken’ wordt nu een nieuwe poging gedaan, over deze woonvorm op recreatieparken duidelijkheid te verschaffen en verpaupering en ongewenst verhuren tegen te gaan. Hiervoor is tevens provinciaal geld beschikbaar, ook om parken bijvoorbeeld uit te kopen, waarvan de verpaupering ondertussen te zeer heeft toegeslagen.

Ook in het Vechtdal heeft men het project ‘Vitale vakantieparken’ omarmd en eind augustus 2019 worden de uitkomsten van een onderzoek naar vijf parken op elf locaties openbaar gemaakt. Tot op dit moment zijn de namen van de parken en de locaties nog niet openbaar gemaakt, maar buiten dat het hier parken binnen de gemeente Ommen betreft, is het zeker niet ondenkbaar dat er een park of zelfs parken binnen de gemeente Twenterand betrokken zijn bij dit onderzoek.

De ondernemers van recreatieparken binnen de gemeente Twenterand zijn natuurlijk niet roomser dan de Paus en daar wordt permanente of semi-permanente bewoning van een chalet, hoewel dit tegen de bestaande regelgeving is, ook niet in alle gevallen bij voorbaat uitgesloten. Waarnemend burgemeester Annelies van der Kolk van Twenterand, kon bijvoorbeeld gewoon een chalet betrekken op een park binnen de gemeentegrenzen voor een periode waarvan bekend was dat dit best enige jaren zou kunnen gaan duren. Omdat een burgemeester natuurlijk niets kan doen dat in strijd is met de regelgeving, heeft zij  gekozen voor een andere oplossing buiten de gemeente Twenterand.

Het is goed dat deze nieuwe aanpak duidelijkheid gaat verschaffen, niet alleen voor de bewoners van de chalets of huisjes op de vakantieparken, maar ook voor de ondernemers van deze parken. Als hier Vechtdal breed afspraken over kunnen worden gemaakt, die vervolgens ook gehandhaafd gaan worden is dat een stap in de goede richting. Toerisme is een belangrijke bron van inkomsten voor de gemeenten en daar past deze duidelijkheid volledig in.


«   »