Raad zal, zegt GBT-chef Elzinga, 32.000 euro vrijspelen voor nieuwe vloer Veenmuseum

WESTERHAAR – De gemeenteraad van Twenterand zal dinsdag linksom of rechtsom een bedrag van 32.000 euro beschikbaar stellen voor een nieuwe vloer in het Veenmuseum. Die is volgens het bestuurslid Klinkhamer nodig omdat nu door de ‘vernatting’ van de Engbertsdijkvenen het museum de helft van het jaar deels onder water staat en de deuren niet kan openen. Volgens leidsman Elzinga van GBT komt het geld hoe dan ook volgende week bij de debatten over de Kadernota beschikbaar.

Dat werd duidelijk tijdens het eerste publiek/politiek debat vanuit De Klaampe te Westerhaar, waar het Veenmuseum ter sprake kwam. Dit debat was de eerste van een reeks debatten die de komende jaren worden georganiseerd in de vier grootste kernen van Twenterand. De organisatie van de debatreeks is in handen van de Delta Media Groep en de presentatie in handen van Han Pape en Chris Walraven, ook betrokken bij De Twenterander. 

                          Jeroen Klinkhamer

Door de helft van het jaar het Veenmuseum noodgedwongen te moeten sluiten mist het volgens Klinkhamer een bult potentiële bezoekers. In het half jaar dat het Veenmuseum wél open is trekt het zo’n twaalfduizend belangstellenden. Eén van de attracties is een tocht met een ‘veentreintje’ door het natuurgebied. Klinkhamer: ‘Ik denk dat we door de vernatting straks met gondels door het veen moeten. Ik hoop het niet, maar ik vrees het wel’, aldus het bestuurslid van het Veenmuseum.

Naar de mening van Klinkhamer kan het museum zelf niets doen. ‘We zijn dus op zoek naar geld. Al ons geld zit nu in het museum. We hebben de afgelopen paar het museum twee keer met een derde uitgebreid.’

Elzinga liet weten dat er vanwege de gemeenteraad een oplossing komt voor de kosten die gepaard met het leggen van een nieuwe vloer. Hij gaf meerdere mogelijkheden om 32.000 euro op de plank te krijgen. Hij repte onder meer over een achtergestelde lening en suggereerde ook een versnelde uitbetaling van een aantal jaarsubsidies. De gemeente verstrekt per jaar vijfduizend euro.


«   »