Liefst 170 schades (en twee afbraken) huizen op oevers kanaal Almelo-De Haandrik

VROOMSHOOP/GEERDIJK – Er zijn sinds vorig jaar zomer 170 schademeldingen gedaan van bewoners op de boorden van het kanaal Almelo-De Haandrik. Van twee huizen staat vast dat ze moeten worden afgebroken en dat kunnen er nog meer worden. In die gevallen vindt herbouw plaats. Dit deelde gedeputeerde Boerman vanmiddag mee, naar eigen zeggen ‘met een zekere schroom’ vanwege het aantal én de wijze van (dis)communicatie. Er is volgens hem niet altijd zorgvuldig met de belangen der bewoners omgesprongen.

                                                                                                                                                                                                                                                                             gedeputeerde Boerman

De gedeputeerde sprak met klem tegen dat provinciale medewerkers de schades inventariseren waardoor de hoogte van de schades en schadebedragen, zoals de raadsfractie/collegepartij GBT deze week stelde. Naar de mening is de onafhankelijkheid gewaarborgd door de onafhankelijkheid van Deltares en TNO. Daarnaast is er een begeleidingscommissie van de in Twenterand niet geheel onbekende jurist Van de Wetering. Overigens beklemtoonde Boerman dat de lokale Stichting Kant Nog Wal nauw bij de inventarisatie wordt betrokken.

De precaire werkzaamheden aan de damwanden van het kanaal zouden 20 augustus beginnen. Het moeilijkste gedeelte begint in Daarlerveen en gaat vandaar via Vroomshoop en Geerdijk richting Bergentheim. Er worden in totaal vierhonderd woningen geïnspecteerd. Zorgvuldigheid staat volgens Boerman voorop. Hij beseft dat de provincie van ver komt en ziet ‘openheid als begin van vertrouwen’. Over een mogelijk totaal schadebedrag wilde hij niet speculeren en evenmin over wie er mogelijkerwijs mee zouden moeten betalen.


«   »