Twijfel over houdbaarheid van kernenbeleid bij zondag-openstelling winkels

TWENTERAND – Er leven in de gemeenteraad en bij ondernemers grote twijfels over de houdbaarheid van het toestaan van koopzondagen in een aantal kernen van de gemeente, en dus in de andere kernen niet.

Het college van burgemeester en wethouders van Twenterand kiest er, op basis van de uitkomst van een enquête, voor winkeliers in de kernen Vroomshoop en Westerhaar de mogelijkheid te bieden gedurende anderhalf jaar maximaal negen koopzondagen te houden. In de dorpen Den Ham en Vriezenveen, waar een meerderheid geen behoefte zou hebben aan winkelen op zondag en er ook velen zijn die er principiële bezwaren tegen hebben, wil het college geen groen licht geven voor een experiment.

                                                                                                                                                                                                                                                       wethouder Bart-Jan Harmsen

Volgens ondernemer Veld, uitbater van Jumbo-supermarkten, is het ‘gelijkheidsbeginsel’ in het geding: óf alle winkels in alle kernen open óf geen enkele winkel in geen enkele kern, en ook geen negen keer in anderhalf jaar, maar elke zondag van het jaar. Ook het CDA en de ChristenUnie zijn voor dit gelijkheidsbeginsel, zodat het – in de woorden van woordvoerder Bramer van het CDA – aan de ondernemer is of hij de deur op een zondag opent of niet. Overigens merkte fractiechef Smelt van de ChristenUnie, nadat hij de eenheid van de gemeente had gepredikt, wel op dat deze partij tégen de zondag-openstelling  van winkels is.

In zijn antwoord liet wethouder Harmsen weten vast te houden aan het meerderheidsvoorstel van het college (wethouder Van Abbema stemde tegen), want dat dit na een gedegen enquête en een zorgvuldige evaluatie van de uitkomsten tot stand zou zijn gekomen.


«   »