Alsnog ombouw van Soweco tot een maatschappelijke onderneming

TWENTERAND - De gemeente Rijssen-Holten pleitte enkele jaren geleden vergeefs voor de ombouw van de sociale werkvoorziening Soweco tot een maatschappelijke onderneming, maar krijgt nu alsnog haar zin doordat de zes gemeenten in de subregio Almelo, waaronder Twenterand, vanwege oplopende tekorten geen andere mogelijkheid meer zien. 

De insteek van Rijssen-Holten, destijds alleen gesteund door Hellendoorn, was om Soweco beter, effectiever en vraaggerichter te laten werken.

Dat is wat er nu gaat gebeuren.Het plan van Rijssen-Holten kreeg een paar jaar geleden behalve van de buurgemeente Hellendoorn geen steun, want volgens andere gemeenten zou het asociaal zijn en vooral zielig voor de werknemers van Soweco die door wethouders met gevoel voor pathetiek vaak 'onze inwoners' werden genoemd voor wie vooral 'goed gezorgd' moest worden met het aanbieden van 'beschut werk'. De meeste van die wethouders sneefden na de verkiezingen, want Binnenmars (CDA Twenterand), Cornelissen (SP Almelo) en Slagers (PPW Wierden) keerden niet terug, terwijl  de sociale wethouders Beens (SGP Rijssen-Holten) en Den Dolder (ChristenUnie Hellendoorn) op hun post bleven.  En inderdaad, ook wethouder De Witte van Tubbergen zit er nog, maar die is gepokt en gemazeld te Rijssen, waar hij, vóór hij door het CDA van Tubbig tot het wethouderschap werd geroepen. werkzaam was in het bedrijfsleven van staal.

Nu het water in het sociaal domein de gemeenten over de rand van de emmer loopt kiezen ook de gemeenten Almelo, Tubbergen, Twenterand en Wierden eieren voor hun geld, tot leedwezen van de directie, de raad van commissarissen en de ambtelijke werknemers van Soweco. De gemeenten melden dat de mensen centraal blijven staan, maar dat het efficiënter en beter moet. Dat klinkt toch als de werkwijze van een maatschappelijke onderneming die nauwe banden met particuliere bedrijven onderhoudt, vanuit de filosofie dat aangepast regulier werk sociaal en maatschappelijk het beste is.