Twenterand wil dat Cogas afstapt van boete burgers die van gas willen

VRIEZENVEEN  - De gemeente Twenterand zal morgen in de aandeelhoudersvergadering van netwerkbeheerder Cogas bepleiten dat burgers die hun woning laten afsluiten van het gasnet eerder moeten worden beloond dan gestraft. Een motie van deze strekking werd vanavond door de gemeenteraad aangenomen. De motie werd ingediend door GBT, de lokale partij die in Twenterand een absolute meerderheid heeft, maar op één na alle raadsleden meekreeg.

Alleen het raadslid Veltmeijer van de PVV stemde tegen omdat mensen die zich laten afsluiten van de gastoevoer volgens hem ‘een bult subsidie’ uit de duurzaamheidsfondsen krijgen als ze groene energie gaan afnemen, waar de PVV sowieso weinig mee op heeft.

De overige partijen ondersteunden de argumenten van leidsman Elzinga van GBT die het slecht vindt om mensen te beboeten die vooruitlopen op verduurzaming van woningen.  Ze zouden voor het afsluiten van de gastoevoer 650 euro moeten betalen. Dat is volgens Elzinga temeer vreemd daar verzegelen en afdoppen bijna letterlijk een fluitje van een cent is. Zijn confrater Smelt van de ChristenUnie beaamde zulks en  zei het helemaal vreemd te vinden als  de burgers die de boete niet willen betalen een deurwaarder op hun dak krijgen.

Het is aan wethouder Van Abbema, ook ChristenUnie, om het standpunt van Twenterand morgen in de aandeelhoudersvergadering van Cogas te bepleiten. Ze zei niet te  weten of ze haar collegae van de acht andere aandeelhoudende gemeenten kan overtuigen, laat staan de directie en de commissarissen, maar wel een signaal te willen afgeven.  Haar ervaring is trouwens, betoogde Van Abbema, dat er goed naar de aandeelhouders wordt geluisterd.


«   »