Kerkdijk van CDA kondigt nu al hertelling stemmen Europa aan; partij al twee keer benadeeld

VRIEZENVEEN – Voor het CDA  in de gemeente Twenterand zijn de fouten bij het tellen van de uitgebrachte stemmen reden sterk te overwegen bij de Europese verkiezingen op voorhand een hertelling aan te  vragen.

Volgens woordvoerder Kerkdijk van het CDA krijgt deze partij stelselmatig minder getelde dan uitgebrachte stemmen. Hij zei vanavond dat dit het CDA ten derde male is overkomen. Reden om nu al met een dat hertelling te schermen.

Bij de verkiezingen voor de Tweede Kamer kreeg de Twentse kandidaat Omtzigt van het CDA door verkeerd tellen minder stemmen dan er op hem waren uitgebracht, hetzelfde gebeurde recent met de lokale CDA-kandidaat Bos voor het waterschap.

Kerkdijk zei het vermoeden te hebben dat het 23 mei wéér bij de verkiezingen voor het Europees Parlement zomaar wéér mis kan gaan met de Twentse kandidaat Schreijer-Pierik, de nummer twee van het CDA. In haar reactie zei burgemeester Van der Kolk dat ze het bijzonder ‘vervelend’ vindt dat het bij de waterschapsverkiezingen wéér misging, maar ook zei ze dat waar mensen werken fouten worden gemaakt. Ze kondigde een evaluatie aan.

Kerkdijk deed de suggestie om te letten dat bij het tellen der stemmen het vier ogen-principe wordt gehanteerd, want daar zou naar zijn informatie de hand mee worden gelicht omdat het voorkomt dat in stemlokalen één persoon de uitgebrachte stemmen op een lijst zet en dat ook één persoon dat nog eens overschrijft.

Kerkdijk zal er zelf niet op terugkomen, want neemt twee dagen voor de Europese verkiezingen, namelijk 21 mei, afscheid als raadslid.


«   »