Wies met de Patries trekt nu ook schoolkinderen en bijenvolken

VRIEZENVEEN – Hoewel het aantal meldingen vorig jaar minder was dan in 2017, zijn er toch positieve berichten over de gemeente Twenterand als biotoop van de patrijs.

Aan de zuidoostkant van Vriezenveen is de kans op het zien van de patrijs het grootst. De zandwinning, een ruig perceel aan de Rusluieweg en de buffer van Fayersheide, blijkt zelfs in trek bij broedende patrijzen.

Het verschil in aantal waarnemingen tussen 2017 en 2018 komt waarschijnlijk doordat in 2017 in een aantal gebieden gericht werd gezocht. De gemeente heeft van de provincie Overijssel voor 2019 een subsidie gekregen om de natuurlijke omgeving voor vier vogelsoorten van het boerenland te verbeteren.

Kansrijk

Het gaat behalve om de patrijs (Wies met de Patries) ook om  de veldleeuwerik, de ringmus en de geelgors. Er is gekozen voor focus op een beperkt doch kansrijk gebied. Het betreft globaal de omgeving van Engbertsdijksvenen, het Veenschap en dan naar het zuiden tot aan Fayersheide.

Landschap Overijssel, de Agrarische Natuurvereniging, de gemeente Twenterand en het Collectief Midden Overijssel doen samen hun uiterste best om dat voor elkaar te krijgen.

Het lespakket voor scholen slaat aan. De bedoeling is dat alle kinderen vertrouwd raken met wat de patrijs nodig heeft. Ook de Bijenvereniging sluit aan bij Wies met de Patries. Waar het goed leven is voor de patrijs gedijen vele soorten bijen.

Onderwijs

In april en mei gaan alle klassen van de basisscholen de Smithoek in Den Ham en De Fontein in Westerhaar-Vriezenveensewijk de lespakketten van Wies met de Patries testen. Naar aanleiding van die tests worden de pakketten in de zomer bijgewerkt. Vanaf september 2019 kunnen dan alle scholen van Twenterand de leskisten lenen.


«   »