Wie volgt Henk Kerkdijk op?

                 Bertus Akse

VRIEZENVEEN/VROOMSHOOP - Het vertrek van het raadslid Kerkdijk van het CDA in Twenterand maakt de opvolgingskwestie actueel. Dat zit ingewikkelder in elkaar dan menigeen denkt.Op basis van de stembusuitslag zou kandidaat Akse het eerst in aanmerking komen, maar het CDA ziet heimelijk liever dat de oorspronkelijke nummer vier op de lijst, kandidaat Uitslag-van Riggelen, tot de fractie toetreedt.

Uitslag-van Riggelen kwam vorig jaar bij de verkiezingen ondanks haar vierde plek niet in de vierkoppige fractie van het CDA, want werd gepasseerd door de jonge kandidaat Smelt (inmiddels Jansen-Smelt) die 393 voorkeurstemmen kreeg tegen 92 voor Uitslag-van Riggelen.

 Roswitha Uitslag-van Riggelen

Dit betekent dat als Akse na het vertrek van de Vroomshoopse volksvertegenwoordiger Kerkdijk binnenmarcheert, de fractie der christendemocraten louter uit Vriezenveners bestaat, want fractievoorzitter Kuilder en de raadsleden Bramer en Jansen-Smelt wonen ook in dit dorp, al kan Kuilder er nog op wijzen dat zijn wieg in Westerhaar stond .

Het bestuur wil voorkómen dat het CDA nog meer dan nu wordt geafficheerd als een Vriezenveense partij en prefereert daarom Uitslag-van Riggelen boven Akse, want dan blijft Vroomshoop in de fractie vertegenwoordigd. Bovendien is het CDA dan de meest progressieve fractie, in die zin dat  ze voor driekwart uit vrouwen zal bestaan en voor de ene helft uit protestantse en voor de andere helft rooms-katholieke politici.

Het bestuur van het CDA heeft laten weten dat  'de procedure voor de opvolging van Kerkdijk in de komende weken zal worden gestart'. De bedoeling is dat Kerkdijk in de raadsvergadering van 21 mei afscheid neemt van de gemeenteraad van Twenterand.


«   »