Kerkdijk (CDA) staakt strijd en verlaat lokale politiek in Twenterand

VROOMSHOOP - Het raadslid Kerkdijk van het CDA in Twenterand stopt met zijn politieke arbeid in de lokale arena. Van zowel Kerkdijk zelf als van het afdelingsbestuur viel de hele ochtend geen bevestiging te krijgen, tot een persbericht van 14.16 uur, als mosterd na de maaltijd.

Kerkdijk, woonachtig te Vroomshoop, verruilde vijf jaar geleden de provinciale politiek voor het lokale handwerk, werd lijsttrekker van het CDA in Twenterand. Onder zijn leiding ging het CDA deel uitmaken van een christelijke coalitie, met ChristenUnie en SGP. Dat werd geen onverdeeld succes, want twee wethouders van de christendemocraten sneefden, eerst de Hammer schepen Oordt en vervolgens zijn uit Haaksbergen ingevlogen opvolger Scholten. Daarenboven was CDA-burgemeester Visser nou niet bepaald de grote verbinder die het college en de raad nodig hadden.

Bij de verkiezingen van vorig jaar kregen alle drie de coalitiepartners een afstraffing van de kiezer, voorop het CDA, dat drie van de zeven zetels verloor, voor het eerst in de historie niet meer de grootste fractie in de raadszaal was en daarenboven moest toezien hoe de partij anderhalve minuut na de definitieve stembusuitslag al naar de oppositiebanken was verbannen. Dat kwam ook door de absolute meerderheid voor de lokale partij GBT, die onder geen beding met het CDA in zee wilde.

Kerkdijk trok in het eerste fractieberaad al dan niet gedwongen de consequentie en legde het voorzitterschap van het christendemocratische smaldeel in de raadszaal af. Hij werd in die functie opgevolgd door de huidige voorman Kuilder.


«   »