Zetel in Staten van Overijssel voor GroenLinks lijkt voor Bouma dichtbij

GEERDIJK/EIBERGEN – Er lijkt een gerede kans dat het kandidaat-statenlid Douwe Bouma van GroenLinks uit Geerdijk alsnog toetreedt tot de Provinciale Staten van Overijssel. Dat gebeurt als lijsttrekker Molema gedeputeerde wordt en de eerste opvolger Nijhuis haar niet mag opvolgen als fractielid omdat hij uit Eibergen komt.

Het is volstrekt onduidelijk hoe iemand uit Eibergen (gemeente Berkelland en derhalve provincie Gelderland) op de Overijsselse lijst komt te staan. Het kan om met Willem Frederik Hermans te spreken moedwil of misverstand zijn.

In reactie op een verzoek om duidelijkheid  reageerde woordvoerder Van Donk van commissaris des konings Heidema eerder deze week niet, vandaag laat hij weten dat er ‘geen leden in Provinciale Staten van Overijssel (zijn) gekozen die niet woonachtig zijn in de provincie’.

Dat klopt, maar wat nu als GroenLinks voor het eerst in de Overijsselse historie van de partij tot het college toetreedt en lijsttrekker Molema, tot vorig jaar wethouder te Oldenzaal, gedeputeerde wordt – wie volgt haar dan op in de fractie?

Nijhuis is als nummer zes op de lijst de eerste kandidaat, maar hij woont in Eibergen en dat ligt buiten Overijssel. Dan zou nummer zeven, kandidaat Bouma uit Geerdijk, worden geïnstalleerd en zou Twenterand drie statenleden krijgen naast Veltmeijer van de PVV en nieuwkomer Blekkenhorst van het CDA.

Overigens heeft Bouma ook meer stemmen gekregen dan Nijhuis, al zit er nou ook weer geen wereld van verschil tussen: 287 tegen 210.

Bovendien is er dan ook tenminste één Statenlid die alles weet van processen en procedures inzake de schade aan opstallen bezijden het Overijsels Kanaal. Hij heeft zich als adviseur/expert verdiept in de relatie tussen verzakkende huizen en scheurende muren enerzijds en het verdiepen en verbreden van het kanaal Almelo-De Haandrik anderzijds. De provincie Overijssel draagt bestuurlijke verantwoordelijkheid voor de problemen, maar voorshands blijft dat beperkt tot onderzoeken, vergaderingen en rapporten. Bouma weet van de hoed en de rand en staat bewoners bij.

Er is sprake van 62 schades in en aan aan huizen in Geerdijk en verderop richting Vroomshoop en Daarlerveen, maar ook de andere kant op  in de richting Beerzerveld en Bergentheim. In het uiterste geval moeten huizen  en/of andere opstallen worden afgebroken.


«   »