CDA herstelt zich en Forum voor Democratie ook in Twenterand populair bij kiezer

TWENTERAND - In de provincie Overijssel mag het CDA een verliezer zijn, al blijft de partij de grootste, in de gemeente Twenterand scoorde het CDA  met 28,2 procent de meeste stemmen, maar aan de provinciale verkiezingen deed natuurlijk geen GBT mee. Bovendien leverden de christendemocraten toch iets in ten opzichte van vier jaar terug (1,2 procent).

Wel kwam ook in Twenterand de debutant Forum voor Democratie met tromgeroffel binnen, want de partij van Baudet/Hiddema kreeg  13,3 procent van de stemmen, met heel kort daarachter de PVV met 12,8 procent en de ChristenUnie met 11,6 procent in de slipstream.

                                                                                                                                                                                                                                                                                Jan Jonker

De middenmoot, daar bleef de VVD met 7,4 procent net de SGP voor die in Twenterand 7 procent rond scoorde.  Overigens kwam de SGP provinciaal te kort voor een derde zetel, zodat het Twenterandse raadslid Jonker daarnaast niet ook statenlid wordt, al blijft hij in Overijssel wel commissielid.

Opvallend is dat GroenLinks in Twenterand niet de winnaar is geworden die het provinciaal is geworden, want de partij haalde lokaal 3,9 procent. Al is het zoals met zoveel dingen maar hoe je het bekijkt, want het is wel bijna een verdubbeling in vergelijking met  vier jaar geleden.  De PvdA haalde met 4,3 procent net iets meer dan GroenLinks, en  50plus (3,1), D66 (2,3) en de Partij voor de Dieren (1,1) bleven er bij achter.

In de loop van de dag moet duidelijk worden hoe alle kandidaten het op persoonlijk niveau hebben gedaan, dus qua voorkeurstemmen. 


«   »