Debat over keuzes en kansen in de Provinciale Staten van Twenterand

DEN HAM – Een kwartet Twenterandse kandidaten voor een plek in de Provinciale Staten van Overijssel veronderstelt dat er na de verkiezingen die woensdag plaatsvinden tenminste vijf partijen nodig zijn om een coalitie te vormen, waarbij ze redelijk eensgezind zijn over de kans op toetreding van GroenLinks, als die partij de winstverwachting inlost.

Verwacht wordt dat GroenLinks minimaal verdubbelt van de huidige twee tot straks vier of meer zetels.

De vier kandidaten gingen op instigatie van De Twenterander met elkaar in debat bij zaal Harwig in Den Ham. De ook uitgenodigde kandidaat Veltmeijer, lijsttrekker van de PVV en woonachtig te Vroomshoop, moest wegens andere verplichtingen het debat in Den Ham aan zich voorbij laten gaan.Het huidige college van gedeputeerde staten bestaat uit CDA, VVD, D66 en ChristenUnie. Als uitbreiding gewenst is zou GroenLinks erbij kunnen, al denkt kandidaat Van Abbema van de ChristenUnie in dat geval naar eigen fluistering, ook nadrukkelijk aan de PvdA.

Positiviteit belonen

Met kandidaat Bouma uit Geerdijk heeft GroenLinks Twenterand een ijzer in het vuur, al moet hij het dan van voorkeurstemmen hebben, want zijn zevende plek op de lijst lijkt wat laag voor directe verkiezing. Bouma is ten provinciehuize geen onbekende, want actievoerder tégen voorheen de megastallen en nu actievoerder vóór een oplossing voor aanwonenden van het kanaal Almelo-De Haandrik, wier huizen verzakken door werkzaamheden aan de vaarweg.

Conform de principes van GroenLinks bepleitte Bouma in het politiek debat van De Twenterander vergroening en verduurzaming. Als het aan hem ligt zal de provincie meer belonen dan bestraffen; het honoreren van burgers met goede ideeën en positieve zou beleid moeten worden. Ook wil hij tempo maken, en dat kan volgens hem. ‘Het land ging in vijf jaar van steenkool over op aardgas.’ En dus kan de overgang van aardgas naar meer duurzame energie volgens hem ook snel worden gerealiseerd.

Herplantplicht invoeren

Van Abbema, die op de lijst van de ChristenUnie staat, maar bij verkiezing afziet van de gang naar Zwolle omdat ze al eens statenlid was en nu wethouder in Twenterand is, onderstreepte in het debat ook het belang van duurzaamheid. Ze vindt dat de provincie het goede voorbeeld moet geven, bijvoorbeeld door behalve anderen ook zichzelf een herplantplicht op te leggen bij het kappen van bomen. Ze vindt verder dat de provincie wel ‘een beetje een moloch is’ en flexibeler zou moeten zijn. ‘De provincie heeft verdraaid weinig contact met de  echte burger.’

Miljoen orkest intrekken

Namens de SGP mikt kandidaat Jonker, raadslid te Vriezenveen, op een zetel, maar dan moeten de staatkundig-gereformeerden wel drie zetels halen, want Jonker staat achter de zittende statenleden Van Dijk uit Genemuiden en Ten Bolscher uit Rijssen op plek drie. Hij vermoedt dat die derde zetel er niet in zal zitten, maar blijft dat wel commissielid in Overijssel en natuurlijk raadslid in Twenterand.

Jonker noemt als speerpunten van de SGP de bereikbaarheid en de aandacht voor het platteland. Hij zou er verder voorstander van zijn als het bedrag van een miljoen euro dat de provincie Overijssel elk jaar overmaakt  op de rekening van het Orkest van het Oosten een andere bestemming krijgt. ‘Van mij mag dat zo naar de zorg.’

Minder regels

Wel zeer verkiesbaar is de Hammer kandidaat Blekkenhorst met zijn zesde plek op de lijst van het CDA, de grootste partij van Overijssel  die nu elf zetels heeft, wellicht er wat minder krijgt, maar halvering lijkt uitgesloten. Het enige gevaar voor Blekkenhorst kan komen van een hele optocht CDA’ers als die stuk voor stuk een zetel weten te bemachtigen op basis van voorkeurstemmen, al kan Blekkenhorst daar zelf ook toe in staat zijn.

De horecaondernemer, die een flitsende en gelikte campagne voerde die zelfs landelijk de aandacht trok (filmpje bij Jinek!), gaat zich, zei hij in het debat, inzetten voor minder regels die bovendien eenvoudiger moeten zijn, voor het midden- en kleinbedrijf en voor de vrijetijdseconomie die hij in Overijssel een grote toekomst toedicht. Hij ijvert ook voor gemeenten die óf gaan fuseren óf beter  gaan samenwerken.


«   »