Twenterand zingt in koor dat uitstel Luchthaven Lelystad bepleit

TWENTERAND -  De gemeente Twenterand is één der gemeenten die vinden dat minister Van Nieuwenhuizen van Infrastructuur en Waterstaat en de Tweede Kamer nu géén besluit zou moeten nemen over het luchthavenbesluit voor Lelystad Airport.

Eérst zou een nieuwe luchtvaartnota nodig zijn, waarin de randvoorwaarden worden vastgesteld. Daarna zou het luchtruim moeten worden herzien, zodat hoger kan worden gevlogen. In hun zienswijze benoemen de Overijsselse overheden ook de randvoorwaarden die zij stellen mocht Lelystad Airport onverhoopt tóch eerder open gaan. Het doel is de overlast voor inwoners zoveel mogelijk te beperken.

De bewindsvrouw heeft zich voorgenomen te werken aan het herstel van vertrouwen in de overheid, maar Twenterand, de andere gemeenten en de provinciale overheid zeggen daar weinig van te merken wegens disbalans tussen economie, veiligheid, duurzaamheid en leefbaarheid.

Mocht het toch tot besluitvorming komen, dan willen de gemeenten en de provincie dat een aantal randvoorwaarden wordt vastgelegd. Het gaat dan onder meer over een snelle stijging en daling van en naar Lelystad Airport, onderzoek naar de risico’s van vogelaanvaringen, een limiet van tienduizend vliegbewegingen per jaar tot dat het luchtruim is herzien en een plan voor monitoring, handhaving en evaluatie van milieugevolgen dat op voorhand moet zijn vastgesteld.


«   »