Winterlinde voor Twenterand ter ere van Landschapsprijs

VRIEZENVEEN - Aan wethouder Van Abbema en adjunct-directeur Jongsma van Landschap Overijssel de eer begin volgende maand (7 februari) een winterlinde  te plaatsen op de hoek van het Hazenpad en de Paterswal. Dat gebeurt bij het Toeristisch Overstappunt.

De boom is onderdeel van de Landschapsprijs 2018 die Landschap Overijssel jaarlijks uitreikt en afgelopen jaar aan de gemeente Twenterand toeviel. De gemeente viel op door 'de jarenlange en kenmerkende aanpak om het landschap te beschermen', met een 'bewonersgerichte aanpak waarbij trots voor je eigen omgeving wordt aangewakkerd' Gewezen wordt op het wederopbouwgebied Vriezenveen en het project Wies met de Patries.

Een winterlinde staat voor bescherming en verbondenheid van de gemeenschap. De boom werd van oudsher geplant op plaatsen waar mensen samen kwamen. Het hartvormige blad staat voor liefde en vruchtbaarheid. Een linde is daarom ook vaak te vinden op het voorerf van een boerderij wat ook wel de vrouwelijke kant van een erf wordt genoemd. Van de winterlinde zijn vele soorten organismen afhankelijk, waaronder ook vele bestuivende insecten als (wilde) bijen. Door de winterlinde te beschermen, houd je het leefgebied van de boom met planten, dieren en schimmels intact.

De locatie op de kruising van het Hazenpad en de Paterswal is gekozen om meer bekendheid te krijgen voor het veenmuseum. In het Veenmuseum wordt het verhaal verteld uit het verleden, over het harde bestaan van de turfarbeiders in het gebied en hoe zij het landschap veranderden. Verder ligt deze locatie op de grens van het oude slagenlandschap en de ruilverkaveling van 1945-1965.

Van Abbema over de keuze van de locatie: 'Vanaf het Veenmuseum trekken veel bezoekers het Veenschap en de Engbertsdijkvenen in om te genieten van deze unieke landschappen en natuur, parels in het landschap van Twenterand. Ik ben ongelooflijk trots op onze ambtenaren die met beperkte middelen voor landschapsbeheer, al zoveel bereikt hebben.'