Motie van wantrouwen van Veltmeijer voor Van Hijum sneeft

VROOMSHOOP/ENSCHEDE - Met alleen de vijf stemmen voor van de indienende fractie van de PVV is een motie van wantrouwen aan het adres van gedeputeerde Van Hijum woensdagavond verworpen.

Er kwam wel van meer partijen kritiek op de handelwijze van de CDA-gedeputeerde in het dossier Lithium Werks, maar geen hunner tilde er zo zwaar aan dat de motie werd gesteund die PVV-leidsman Veltmeijer uit Vroomshoop aan het begin van de vergadering indiende.

Alle andere fracties memoreerden dat Van Hijum in het najaar het mandaat van de meerderheid der Provinciale Staten had gekregen om een lening van 7,5 miljoen euro te verstrekken aan Lithium Werks voor een grote batterijenfabriek op de Technology Base Twente in Enschede. Korte tijd na het beschikbaar stellen van 7,5 miljoen werd  bekend dat de productie van batterijen voor energieopslag in Amerika komt. De vraag is nu nog of de geleende miljoenen worden teruggestort.

Het scharnier in de discussie is de rol van Oost NL, het investerings- en participatievehikel van de provincie Overijssel, dat in feite de beslissingen nam, waarachter de gedeputeerde zich verschool en verschuilt. Overigens is een derde deel van het bedrag, 2,5 miljoen, de facto ten laste gebracht van de ‘Agenda van Twente’ en dus van de Twentse gemeenten, waaronder uiteraard ook Twenterand.