Oppositierol voelt onwennig voor CDA in Twenterand

VRIEZENVEEN/VROOMSHOOP – Het is wennen in de oppositie. Dat zegt fractievoorzitter Jan Kuilder van het CDA, dat na de forse verkiezingsnederlaag in maart voor het eerst in zijn bestaan buiten het college is beland.

‘Zwart-wit gezegd zit je er voor Jan met de korte achternaam, dat is wennen, dat mag helder zijn’, aldus Kuilder in het kerstdebat ‘Politieke Stem op Delta FM’.

Dat de gewezen coalitiepartner ChristenUnie wél met GBT ging regeren, heeft Kuilder niet begrepen. ‘Ik zou het niet doen’, aldus de CDA-leider, waarop fractieleider Smelt van de ChristenUnie als door een adder gebeten in herinnering bracht dat het CDA in 2010 de ChristenUnie aan de dijk zette om met GBT te gaan regeren. Kuilder zei vervolgens dat er toen ‘andere verhoudingen’ waren.

Kerkdijk

Hoewel na de verkiezingsnederlaag van maart 2018 fractieleider Kerkdijk de leiding van het CDA overdroeg aan Kuilder, voert hij nog vaak het woord, waarbij hij fel van leer trekt tegen met name de voormalige coalitiepartner ChristenUnie, waarvan hij de betrouwbaarheid nadrukkelijk ter discussie stelt.

Dialoog

Kuilder zegt desgevraagd ‘meer van de dialoog te zijn’ en voert voorts aan dat ‘oppositie voeren nieuw is voor ons’. Over een tussentijds vertrek van Kerkdijk, waarover in en buiten de partij wordt gespeculeerd, zegt Kuilder niets te weten. Op de vraag of hij Kerkdijk als een lastpost ervaart: ‘Ik red me er wel mee.’


«   »