Twenterand wil zorgvuldige afweging koopzondag per kern

TWENTERAND - Na de proef met de koopzondag van zaterdag 23 december komt er een evaluatie en na een zorgvuldige afweging eventueel een vervolg van de koopzondag(en) in de gemeente Twenterand. Met uitzondering van de PVV zijn alle partijen in de gemeenteraad voor de evaluatie.

Het doel is maatwerk per kern. De door de ondernemers van Vroomshoop aangevraagde proef op de zondag vóór kerst betekent dat die middag ook in andere dorpskernen de winkeliers de deuren mogen openen. Naar de mening van wethouder Harmsen kan het nu niet per kern, al denken andere partijen in de raad daar anders over.

Er wordt na de proef een burgerpeiling gehouden om een beeld te krijgen van de gevoelens in de afzonderlijke dorpen. Het gaat hierbij niet alleen om 'voor' of 'tegen', maar ook om meer informatie te verzamelen. Met deze gegevens kan de winkeliersvereniging van elke kern het initiatief nemen in gesprek te gaan met de plaatselijke dorpsraad of plaatselijk belang en een afvaardiging van de plaatselijke kerken en zo elkaars standpunten bespreken. Onderwerpen als leefbaarheid en economische belangen komen hierbij aan de orde.

Bij eventuele invoering van koopzondagen in een kern kunnen ook afspraken worden gemaakt over de vraag hoe vaak per jaar, welke openingstijden gehanteerd worden en welke winkeliers gaan deelnemen en welke niet. Een aanvraag voor vrijstelling voor koopzondagen, tot stand gekomen in gezamenlijke overeenstemming, is een verantwoordelijkheid van de winkeliersvereniging per kern.

De raadsfractie van GBT, die een en ander initieerde, is van mening dat op deze manier de belangen van winkeliers, personeel, de inwoners die willen winkelen en de mensen die de zondagsrust naleven zorgvuldig per kern kan worden afgewogen.